Assalamualaikum..hai
Lama
tak bersua di sini…maklumlah cuti sekolah dah nak bermula, mulalah
tempahan-tempahan kek semakin meningkat. Kerja di ofis makin berkurang namun
kena siapkan segala perancangan awal untuk tahun hadapan, skt dan macam-macam
hal pentadbiran.
Kek
span ni di tempah oleh pihak sekolah untuk meraikan Majlis Perpisahan
Murid-murid bagi tahun 2014. Resepi ni Bai dapat daripada Blog Azlita Masam
Manis. Memang menjadi dengan mudah jika diikut baik-baik tips yang Azlita
beri.Terima Kasih daun keladi ye Azlita..banyak yang Bai belajar daripada Blog
Azlita. Sekarang Bai kongsikan bersama dengan sesiapa saja yang sudi singgah di
Blog Bai ni..
Resepi Kek Span Coklat
Bahan
4 biji telur gred A
180 gm gula halus
150 gm tepung kek
20 gm serbuk koko
70 gm air
5 gm baking powder ( 1 sudu teh)
15 gm ovellete
50 gm minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla ~ cari yang oil base
tepung kek, baking powder dan serbuk koko disatukan kemudian di ayak. Kalau rajin ayak 3 X kalau rasa macam nak cepat sekali pun ok!
180 gm gula halus
150 gm tepung kek
20 gm serbuk koko
70 gm air
5 gm baking powder ( 1 sudu teh)
15 gm ovellete
50 gm minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla ~ cari yang oil base
tepung kek, baking powder dan serbuk koko disatukan kemudian di ayak. Kalau rajin ayak 3 X kalau rasa macam nak cepat sekali pun ok!
Masukkan semua bahan ke dalam mesin pemutar kecuali
minyak jagung
Kemudian putar dengan speed perlahan dulu.
Bila nampak dah bersatu, tukar speed laju dan putar hingga ringan dan gebu.
Jangan putar lama sangat ya.. sampai dia dah gebu aje.. kalau lama nanti lepas bakar kek turun
Kemudian putar dengan speed perlahan dulu.
Bila nampak dah bersatu, tukar speed laju dan putar hingga ringan dan gebu.
Jangan putar lama sangat ya.. sampai dia dah gebu aje.. kalau lama nanti lepas bakar kek turun
Bila dah gebu, tutup mixer.
Tuangkan minyak dan kaup balik dengan spatula aje.. hingga rata
Jangan lama-lama tau kaup balik.. sampai rata minyak tu aje..
Kemudian tuang di dalam loyang 8 inc yang kita dah lapik dengan kertas kek dan kita dah sapukan butter sekelilingnya.
Bakar di dalam ketuhar yang kita dah panaskan 15 minit awal pada suhu 170C ..Ingat oven kena panaskan 15 minit awal dengan menggunakan api atas dan bawah. Bakar selama 30 ~ 35 minit
Tuangkan minyak dan kaup balik dengan spatula aje.. hingga rata
Jangan lama-lama tau kaup balik.. sampai rata minyak tu aje..
Kemudian tuang di dalam loyang 8 inc yang kita dah lapik dengan kertas kek dan kita dah sapukan butter sekelilingnya.
Bakar di dalam ketuhar yang kita dah panaskan 15 minit awal pada suhu 170C ..Ingat oven kena panaskan 15 minit awal dengan menggunakan api atas dan bawah. Bakar selama 30 ~ 35 minit
Kek
Span ni Bai buat 2 adunan dengan gunakan loyang bersaiz 10 inci. Alhamdulillah
menjadi dengan cantiknye..Bai memang puas hati. You’all bolehlah mencuba resepi
kek span ni ye..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan