Celoteh

Teratak Manis Baizura

Isnin, 22 Disember 2014

Kek Span Vanilla

Assalamualaikum..Hai..
 
 
 
Lama tak meng’update entri ..keadaan agak sibuk dengan anak-anak yang bercuti sekolah di rumah..kerja-kerja akhir tahun juga perlu disiapkan di pejabat..
Kebetulan Kelab Kebajikan dan Sukan APBM Batu Gajah minta buatkan kek sebiji untuk merai persaraan dan pertukaran jabatan  pegawai. Mahu tak mahu Bai terasa kena buatkan juga memandangkan buakan orang lain yang nak meninggalkan jabatan kita..cumanya alangkah bagus jikalau diorang tentukan jenis kek..ini tidak..diorang beri kepercayaan padu kat kita pulak untuk buat kek apa pun..adusss..kang tak suka dan tak menepati citarasa korank jangan mara aa… 



Inilah hasilnya Kek Indulgence White Chocholate Vanilla ..Bai reka saje ni sebab keknye di buat daripada kek span vanilla, filling dengan mousse white chocholate  tinggal tak siram je mousse coklat putih ni mcm kek indulgence coklat..Bai siram dengan steam buttercream yang sedap dan halus bak sutera tu..

Sebab ini majlis yang agak sedih, maka Bai buatkan bunga rose warna kuning..sobsobsob…
Resepi Kek Span Vanilla ni Bai ambil dari dapur kak Azlita..tq kak yer..memang sedap kek dia..

Kek Span Vanilla

Bahan

4 biji telur gred A
180 gm gula halus
150 gm tepung kek
70 gm air
5 gm baking powder ( 1 sudu teh)
15 gm ovellete
50 gm minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla ~ cari yang oil base

tepung kek, baking powder disatukan kemudian di ayak. Kalau rajin ayak 3 X kalau rasa macam nak cepat sekali pun ok!

Masukkan semua bahan ke dalam mesin pemutar kecuali minyak jagung
Kemudian putar dengan speed perlahan dulu.
Bila nampak dah bersatu, tukar speed laju dan putar hingga ringan dan gebu.
Jangan putar lama sangat ya.. sampai dia dah gebu aje.. kalau lama nanti lepas bakar kek turun

Bila dah gebu, tutup mixer.
Tuangkan minyak dan kaup balik dengan spatula aje.. hingga rata
Jangan lama-lama tau kaup balik.. sampai rata minyak tu aje..
Kemudian tuang di dalam loyang  8 inc yang kita dah lapik dengan kertas kek dan kita dah sapukan margerin sekelilingnya.
Bakar di dalam ketuhar yang kita dah panaskan 15 minit awal pada suhu 170C
Ingat oven kena panaskan 15 minit awal dengan menggunakan api atas dan bawah
Bakar selama 30 ~ 35 minit
 
U oll memang kena cuba resepi ni, memang pasti menjadi punyalah..kek lembut, lembab dan kena je dengan citarasa anak tekak Bai ni..huhu..
 
 

 

 

Tiada ulasan: