Assalamualaikum..Hai..
Lama tak meng’update entri ..keadaan agak sibuk dengan anak-anak
yang bercuti sekolah di rumah..kerja-kerja akhir tahun juga perlu disiapkan di
pejabat..
Kebetulan Kelab Kebajikan dan Sukan APBM Batu Gajah minta buatkan
kek sebiji untuk merai persaraan dan pertukaran jabatan pegawai. Mahu tak mahu Bai terasa kena
buatkan juga memandangkan buakan orang lain yang nak meninggalkan jabatan
kita..cumanya alangkah bagus jikalau diorang tentukan jenis kek..ini
tidak..diorang beri kepercayaan padu kat kita pulak untuk buat kek apa
pun..adusss..kang tak suka dan tak menepati citarasa korank jangan mara aa…
Inilah hasilnya Kek Indulgence White Chocholate Vanilla ..Bai reka
saje ni sebab keknye di buat daripada kek span vanilla, filling dengan mousse
white chocholate tinggal tak siram je
mousse coklat putih ni mcm kek indulgence coklat..Bai siram dengan steam
buttercream yang sedap dan halus bak sutera tu..
Sebab ini majlis yang agak sedih, maka Bai buatkan bunga rose warna
kuning..sobsobsob…
Resepi Kek Span Vanilla ni Bai ambil dari dapur kak Azlita..tq kak
yer..memang sedap kek dia..
Kek Span Vanilla
Bahan
4 biji telur gred A
180 gm gula halus
150 gm tepung kek
70 gm air
5 gm baking powder ( 1 sudu teh)
15 gm ovellete
50 gm minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla ~ cari yang oil base
tepung kek, baking powder disatukan kemudian di ayak. Kalau rajin ayak 3 X kalau rasa macam nak cepat sekali pun ok!
180 gm gula halus
150 gm tepung kek
70 gm air
5 gm baking powder ( 1 sudu teh)
15 gm ovellete
50 gm minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla ~ cari yang oil base
tepung kek, baking powder disatukan kemudian di ayak. Kalau rajin ayak 3 X kalau rasa macam nak cepat sekali pun ok!
Masukkan semua bahan ke dalam mesin pemutar kecuali minyak
jagung
Kemudian putar dengan speed perlahan dulu.
Bila nampak dah bersatu, tukar speed laju dan putar hingga ringan dan gebu.
Jangan putar lama sangat ya.. sampai dia dah gebu aje.. kalau lama nanti lepas bakar kek turun
Kemudian putar dengan speed perlahan dulu.
Bila nampak dah bersatu, tukar speed laju dan putar hingga ringan dan gebu.
Jangan putar lama sangat ya.. sampai dia dah gebu aje.. kalau lama nanti lepas bakar kek turun
Bila dah gebu, tutup mixer.
Tuangkan minyak dan kaup balik dengan spatula aje.. hingga rata
Jangan lama-lama tau kaup balik.. sampai rata minyak tu aje..
Kemudian tuang di dalam loyang 8 inc yang kita dah lapik dengan kertas kek dan kita dah sapukan margerin sekelilingnya.
Bakar di dalam ketuhar yang kita dah panaskan 15 minit awal pada suhu 170C
Ingat oven kena panaskan 15 minit awal dengan menggunakan api atas dan bawah
Bakar selama 30 ~ 35 minit
Tuangkan minyak dan kaup balik dengan spatula aje.. hingga rata
Jangan lama-lama tau kaup balik.. sampai rata minyak tu aje..
Kemudian tuang di dalam loyang 8 inc yang kita dah lapik dengan kertas kek dan kita dah sapukan margerin sekelilingnya.
Bakar di dalam ketuhar yang kita dah panaskan 15 minit awal pada suhu 170C
Ingat oven kena panaskan 15 minit awal dengan menggunakan api atas dan bawah
Bakar selama 30 ~ 35 minit
U oll memang kena cuba resepi ni, memang pasti menjadi
punyalah..kek lembut, lembab dan kena je dengan citarasa anak tekak Bai
ni..huhu..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan