Lama juga tak masukkan entri masakan atau celoteh...agak sibuk juga kebelakangan ini. Mood untuk berkongsi catatan pun agak kurang lantaran terdapat serpihan serpihan duka akibat daripada tempat kerja, masalah anak-anak di rumah dan jiran-jiran tetangga adakalanya menuntut masa untuk bersendirian sebentar menghadapi kemelut itu. Bai hanya diam di rumah sambil membelek-belek koleksi resepi, buat kek lava cheese cake untuk stok jualan di FS Mart Tronoh dan buat kek marble untuk makan-makan di rumah bersama anak-anak dan suami. Tekak ni dua tiga menjak asik teringat kek marble aje. Resepi ni Bai kongsi daripada blog Azie Kitchen. Orangnye cantik, dan sangat suka makan kek butter..hehe.. meh nengok kek marble kita...♥
Kek ni dah kali kedua Bai
buat..yang pertama dulu kak Malini, Ketua Bhg.Pengembangan APBM Batu Gajah
order untuk meeting ahli kuarters APBM, sambil-sambil buat jamuan di bulan
Rejab ni. Tq lah di atas kepercayaan menempah kat Teratak Manis Baizura ni..bukan
nak perasan, tapi ramai yang kata kek marble vanilla coklat tu
sedap..Alhamdulillah. Memang buat nak bagi orang makan puas-puas..hehe.. meh
kita kongsi resepi ni. Kalau rajin buatlah, memang kategori kek pasti
menjadi punyalah..tapi kalau takde masa atau malas nak cuci bekas-bekas baking,
boleh la tempah kat akak tau!
Bahan bahan:
8 oz/227gm mentega
6 oz/170gm tepung gandum
6 oz/170gm gula kaster
5 biji telur
3 sb susu pekat
1 sk baking powder
1 sk esen vanilla
1 sb ovalette
3-4 sudu makan serbuk koko -diayak (guna coklat emulco)
6 oz/170gm tepung gandum
6 oz/170gm gula kaster
5 biji telur
3 sb susu pekat
1 sk baking powder
1 sk esen vanilla
1 sb ovalette
3-4 sudu makan serbuk koko -diayak (guna coklat emulco)
Di dalam bekas lain, pukul putih
telur hingga ringan lalu masukkan gula sedikit demi sedikit hingga adunan rata.
Masukkan telur kuning sebiji sebiji ke dalam adunan putih telur dan pukul
hingga rata. Masukkan ovalette dan adunan mentega dan pukul lagi hingga
rata.
Akhir sekali masukkan tepung sedikit
sedikit dan gaul satu arah. Apabila rata bahagikan adunan kpd beberapa bahagian
dan masukkan warna, serbuk koko atau emulco pilihan anda.
Tuang adunan ke dalam loyang 8 inci
persegi secara selang seli dimulai dengan adunan asal. Lorek dengan menggunakan
chopstick atau batang sudu.
Dah masak, sejukkan kek dalam Loyang dalam 5-10 minit, bila nampak kek renggang sikit dari loyang, boleh telangkupkan kek atas redai yang dilapik kertas minyak yang disapu shortening atau butter untuk elakkan kulit kek melecet. Kek ni makin lama makin moist dan lembut. Hari ketiga, yang tinggal saki baki tu bila makan memang terasa kelembutannya..hmmm...nikmat!! Biasanya kek suam-suam kuku, anak-anak dah keliling kek, tanya bila boleh makan..hehe..tu pun jenuh potong asingkan untuk bekal sekolah @ tuisyen diorang..Jarang sampai hari ketiga..kuikuikui..
SELAMAT MENCUBA!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan