Assalamualaikum...hii peeps!!
Ramai juga yang bertanyakan bagaimana nak mengira kos jualan cupkek atau kek dan sebagainye..Jadi, saya ingin membantu bakers yang lain untuk belajar bagaimana mengira kos..saya kongsikan di sini, harap dapat membantu..;p
LANGKAH
1
Andaikan you’ all nak buat costing
untuk cupcake (vanila). Senaraikan semua bahan-bahan yang digunakan untuk buat
cupcake tu sambil tengok balik resit pembelian..jangan lupa guna
kalkulator..hehe ..nanti fening.. :
180gm gula kastor ÷ 1000g = rm0.18 x harga 1 kilo rm 3.70 = rm0.63
4 biji telur gred A x rm0.40sebiji=rm1.60
50 ml fresh milk ÷1000ml=rm0.05 x rm5.99 sekotak = rm0.299
1 sudu teh vanila - RM0.10 sen (ni saya agak-agak je...)
280 gm tepung naik sendiri ÷ 1000g=rm0.28
x 1 kg tepung @harga sekotak rm3.70=RM1.036
30% daripada rm12.165 = rm3.649 ....genapkanlah jadi rm3.65, senang kira.
Kita nak tau berapa harga 1 biji cupcake.
Katakanlah untuk satu adunan tu kita dapat 25 biji cupcake yang saiz L so, RM15.81
bahagi 25 biji = rm0.63 sen.
Belum habis kira lagi....0.63 sen tu
tak masuk bekas. Katalah guna yang shouffle, harga untuk satu lebih kurang
RM0.15 hingga RM.0.20. Katakanlah RM0.20 satu. So, kena la campur RM0.63 sen + rm0.20
= RM0.80 sen.
Ha...rm0.80 sen ni lah kos sebiji cupcake kita....(ni tanpa krim tau...kosong...)
Bila dah dapat kos sebenarnya,
terserahlah kepada budi bicara masing-masing nak letak untung banyak mana. kalau
kita bersifat pemurah dan berniat nak bersedekah sambil berniaga letaklah RM1.00
jer satu. Kalau nak kaya cepat, RM2.00 sebiji.....hehhehehe
Tapi serius ni....sebenarnya, banyak faktor yang akan menentukan
harga/untung yang kita boleh ambil. Ada yang tak kisah letak harga murah sebab
dia homebase, ada yang tak kisah ambil untung sikit, tapi banyak order, ada
yang tak kisah sebab customer dia cuma boleh bayar dengan harga tu. Semua
terserah pada budi bicara & strategi pemasaran masing-masing....Tapi satu
yang saya nak ingatkan, walaupun kita kira kos kita tu rendah, kita juga kena
ambil kira masa, kreativiti dan kemahiran yang kita gunakan untuk menghasilkan
sesuatu produk. Kebanyakkan kita ni homebase kan..alatan yang kita gunakan pun biasa-biasa je..
Sebab tu, harga cupcake yang dihias dengan buttercream agak tinggi .
Kita kena ambil kira masa dan kreativiti yang kita guna untuk buat cupcake tu.
Dan sebab tu jugalah harga kek-kek fondant tinggi. Sebenarnya bukan pada
harga fondantnya, tapi ketelitian, kemahiran, artistik n masa yang digunakan
untuk buat kek tu menjadikannya yang mahal. So, kalau ada customer yang tak
berapa nak menghargai hasil tangan kita, yang merungut kata mahal, saya
nasihatkan, buatlah design yang simple. Tapi jangan marah
customer tau..hehhehhe ..Maafkan la diorang sebab dia tak berapa faham bab-bab
kosting, kreativiti n susah payah membuat hasil seni yang cantik tu...
Sehingga berjumpa lagi..bai-bai...harap dapat membantu!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan