Celoteh

Teratak Manis Baizura

Sabtu, 17 Oktober 2015

Biskut Coklat Cip Ala Chipsmore


Assalamualaikum..

 

Biskut.. biskut.. biskut..biskut lagi…
 
 

Tak jemu-jemu makan biskut. Kali ni Bai buat biskut coklat cipsmore. Memang sedap lah juga. Tak pasal-pasal alat timbang makin naik..hihihi..
 
 

 Resepi ni Bai ubah sikit ikut citarasa. Resepi asalnya Bai ambil dari dapur kak Azlita. Teringin nak rasa yang bercoklat pulak.

 




COKLAT CIP ALA CHIPSMORE
By: Baizura TMJ

 115 gm butter tanpa garam
120 gm ( 1/2 cawan ) gula halus putih
90 gm ( 1/2 cawan ) gula perang

1 biji telur gred A
1 sudu teh esen Vanilla
150 gm tepung gandum

50 gm serbuk koko
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
300 gm (1 1/2 cawan) choc cip
Sedikit coklat butang untuk hiasan ~ jika suka

 

Mula-mula anda satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan garam halus dan ayak


Dalam bekas adunan, satukan butter , gula putih halus dan gula perang. Kemudian gaul rata . dengan senduk kayu atau wisk sahaja. Jangan adun atau pukul lama sangat ya, sekadar ia bergaul sebati aje. Kemudian masukkan telur dan vanilla. Adun rata
 
Masukkan bahan kering yang telah kita ayak tadi dan gaul rata. Kemudian masukkan choc cip dan adun sempurna

Sediakan Loyang. Dengan menggunakan scoop ice cream anda scoop ke atas tray atau dulang pembakar tadi. Jarak-jarakkan kerana adunan akan mengembang. Letakkan hiasan choc cip atau choc button di atasnya. Simpan dalam peti ais selama 1 jam sebelum di bakar

Panaskan oven dengan suhu 180C(ikut oven masing-masing). Oven perlu di panaskan 15 minit awal sebelum memasukkan adunan cookies. Bakar selama 15 ~ 18 minit

Bolehlah mencuba. Bai kurangkan kandungan gula halus kepada 90g sebab rasa agak manis  dan bakar dengan suhu 170C..

 

Sangat sedap dicicah bersama milo panas atau milo sejuk.