Assalamualaikum..
Biskut.. biskut.. biskut..biskut
lagi…
Tak jemu-jemu makan biskut. Kali
ni Bai buat biskut coklat cipsmore. Memang sedap lah juga. Tak pasal-pasal alat
timbang makin naik..hihihi..
COKLAT CIP ALA
CHIPSMORE
By: Baizura TMJ120 gm ( 1/2 cawan ) gula halus putih
90 gm ( 1/2 cawan ) gula perang
1 biji telur gred A
1 sudu teh esen Vanilla
150 gm tepung gandum
1 sudu teh esen Vanilla
150 gm tepung gandum
50 gm serbuk koko
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
300 gm (1 1/2 cawan) choc cip
Sedikit coklat butang untuk hiasan ~ jika suka
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
300 gm (1 1/2 cawan) choc cip
Sedikit coklat butang untuk hiasan ~ jika suka
Mula-mula
anda satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan garam halus dan ayak
Dalam bekas adunan, satukan butter , gula putih halus dan gula perang. Kemudian gaul rata . dengan senduk kayu atau wisk sahaja. Jangan adun atau pukul lama sangat ya, sekadar ia bergaul sebati aje. Kemudian masukkan telur dan vanilla. Adun rata
Masukkan bahan kering yang telah kita ayak tadi dan gaul rata. Kemudian masukkan choc cip dan adun sempurna
Sediakan Loyang. Dengan menggunakan scoop ice cream anda scoop ke atas tray
atau dulang pembakar tadi. Jarak-jarakkan kerana adunan akan mengembang. Letakkan
hiasan choc cip atau choc button di atasnya. Simpan dalam peti ais selama 1 jam
sebelum di bakar
Panaskan oven dengan suhu 180C(ikut oven masing-masing). Oven perlu di panaskan 15 minit awal sebelum
memasukkan adunan cookies. Bakar selama 15 ~ 18 minit
Bolehlah
mencuba. Bai kurangkan kandungan gula halus kepada 90g sebab rasa agak manis dan bakar dengan suhu 170C..
Sangat
sedap dicicah bersama milo panas atau milo sejuk.
1 ulasan:
Salam
Catat Ulasan