Celoteh

Teratak Manis Baizura

Sabtu, 24 September 2016

Kek Lemon Gebu Berkrim

Assalamualaikum dan salam sejahtera..


 
Hari ni kek lemon kauu...huhu..ada dua biji lemon dalam peti ais..beli nak buat air detox..simpan dekat dua minggu dah tak terdetox lagi huhu..alih-alih teringatkan gambar kek lemon adikku yang tinggal di Kuantan baru -baru ini..apalagi terus menggodek kek laa..
 
 
Kek ni rasa tak masam pun, tapi lemonnya memang terasa. Teksturnya sangat gebu dan lembab. Meh Bai kongsikan resepinya di bawah.. 


 
Resepi Kek Lemon Gebu Berkrim
by Baizura
 
 
 
Bahan
 
225g Butter @ mentega
250g gula kastor
3 biji telur
350g tepung naik sendiri
1 biji kulit lemon yang diparut
3sdbesar jus lemon
125ml susu segar
1 sdkecil esen lemon
1@ 2 titik pewarna kuning lemon
1 sdbesar poppy seed jika suka
 
Cara
 
1. Panaskan oven 165/170'C selama 10 minit. Bai gunakan api atas bawah dan letakkan Loyang di bahagian paling bawah sebab oven Bai panas sangat di bahagian atas. ( Ikut oven masing-masing ye, kenali oven anda ceewaah!)
 
2. Pukul butter dengan gula hingga kembang, masukkan gula sebiji demi sebiji.Masukkan esen dan pewarna. Kalau nak masukkan poppy seed bolehlah waktu ni..Bai tak letak sebab dah tak ada stok.
 
3. Masukkan separuh tepung, pukul hingga sebati, masukkan kulit lemon dan jus, pukul rata. Masukkan susu separuh, tepung, susu dan akhir sekali tepung. Pukul rata.
 
4. Gris loyang 8 inci bulat, lapikkan kertas minyak dan gris kertas tersebut. Tuangkan adunan kek dan bakar hingga masak.
 
5. Kalau bahagian atas kek dah garing, cucuk condong bahagian tengah kek untuk pastikan kek dah masak ke belum..kalau belum, tutup atas kek dengan kertas foil untuk elak rentong. Tak ada kertas foil tu, tutup dengan tudung periuk pun boleh..
 
 
 
Bolehlah cuba buat..senang sangat..