Bai sekeluarga tiada rancangan nak ke mana-mana, nak berehat dan mengemas rumah sambil siapkan tempahan kek.
Petang-petang ni rasa lapar pulak, Sardin ada setin di dapur, mulalah mereka-reka nak makan apa petang ni. Lantas teringat kat Mak di kampung, Mak cukup pandai mereka-reka menu, katanya, maklumlah anak ramai..kena kreatiflah..bila adik-adik keriau lapar, mulalah mak menggodek-godek sesuatu di dapur dan Bailah pembantunya..tengah kita kalut di dapur..tau-tau semua dah berkumpul bersila depan TV..hihi..tunggu makananlah tu..
Ni sajalah Bai nak kongsikan resepi lempeng yang gebu dan lembut ini.
Resepi Lempeng Gebu
by : Baizura
Bahan
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 biji telur
1 sudu besar margerin @ butter
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Cara
1. Blendkan semua bahan hingga rata dan gebu.
3. Api kena kecil, tuangkan 2-3 senduk adunan, dan bolehlah pusingkan kuali buat bulatan. Sambil tu jika nak goyang inul pun boleh, jangan terlajak rentung udahh..hihi
4. Bila bahagian tepi sudah kering dan lekang, bahagian tengah sudah kering, maka bolehlah diangkat.
5. Jika suka lempeng jadi nipis, macam crepe durian tu, tambah sedikit lagi air, kasi cair..yang adunan Bai ni adunan tebal sedikit, baru puas nak mencolek kuah sambal kann...puas kunyah.
6. Lempeng ni sesuai dengan kuah sardin, sambal udang, sambal bilis, susu pekat, kuah durian pekat, kuah kari.. macam-macam boleh , ikut selera..jangan pulak kau cicah dengan budu dan cencaluk plak..hihi
Bolehlah mencuba..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan