Celoteh

Teratak Manis Baizura

Selasa, 19 Ogos 2014

Kek Lapis Asam Keping

Hai ..
 
      Kek ni dah lama Bai buat cuma baru-baru ni ada sedikit kesempatan nak share dengan u olls..hehe..kebetulan ada orang tempah kek lapis ni..bolehlah Bai tayang..hehe..resepi boleh scroll ke bawah ye..kalau u oll buat memang menjadi punya..

 
 Resepi Rujukan daripada Yatiememories.TQ ye kongsi resepi...huhu
Bahan-bahan
  • 5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)

  • 225 gm gula halus

  • 220 gm tepung gandum

  • 1 sudu kecil rata baking powder

  • 1 sudu besar ovallette

  • 150 ml susu cair

  • 1/2 sudu kecil garam

  • 100 gm minyak jagung/masak

  • 1 sudu kecil esen vanila

  • beberapa titis pewarna merah, kuning dan hijau (warna ikut suka)

  • asam hawflakes secukupnya ( saya guna 5 buku)
 
    Cara Membuat:-
  1. Ayak tepung dan baking powder ke dalam mangkuk dan ketepikan dahulu.

  2. Pukul gula dan telur hingga kembang. Setelah kembang masukkan ovallete dan pukul lagi sehingga betul2 kembang dan gebu. Masukkan minyak jagung/masak dan digaul sebati.

  3. Masukkan tepung dan b.powder yg telah di ayak berselang seli dengan susu dan masukkan esen vanilla. Gaul sebati dan bahagikan pada 3 bahagian....letak pewarna kegemaran.

  4. Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama, letak merah dulu menggunakan 6 sudu makan setiap adunan dan susun secukup hawflakes di permukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.

  5. Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.

  6. Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.

  7. Setelah kek masak, biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.
***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan, ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 3 mangkuk dan warnakan. Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...
 
 
        Ni potong tak sempat sejukkan dalam fridge, so asam kepingnye agak lembik..kalau u olls nak potong, simpan sekejap dalam fridge bagi sejuk..baru cantik potongannye.
 
          Kek Lapis Asam Keping ni memang la renyah sikit pembuatannya. Namun berbaloi. Memang sedap rasanya. Kukusan ambik masa 1 jam 30 minit..kalau jual, agak mahal bukan kerana mahal bahan-bahannya tetapi MASA dan METHOD...angkat letak, angkat letak kukusan pun dah satu hal..hehe..Susun pulak asam keping tu selapis demi selapis (10 lapis yuu)..
 
          Memang ada yang kata mahal, tapi cubalah buat sendiri, kalau rasa tak berbaloi tempah kat orang yang sedia menerima tempahan kita. Bai ambik RM20 untuk sebelah kek macam gambar yang di atas ni..kalau satu kek 8 inci ni dalam RM45..terpulanglah pada u olls..tepuk dada tanya selera..!;p
 
Ok Bye-bye.
 
         
 
 

Tiada ulasan: