Celoteh

Teratak Manis Baizura

Sabtu, 3 Januari 2015

DONAT GEBU


ASSALAMUALAIKUM…

 Lama tak menulis entri..rindu sebenarnya..hati sering berdetik nak ziarah bloq tapi..wifi agak terhad, line tak berapa nak ‘clear’..lagipula, musim nak buka sekolah, asyik dengan persediaan barang dan pakaian sekolah anak-anaklah pula. Di pejabat, kena buat jadual, planner, up date, meeting dan bagai-bagai lagilah..

Bai ade cuba buat donat baru-baru ni..bukan tak pernah buat donat sebenarnya..tetapi Bai selalu dapat resepi dalam internet yang  tak berapa nak menjadi. 2,3 kali cuba asyik jadi keras dan liat mulalah give up..Cuma baru-baru nilah..anak-anak teringin makan donat, minta kita buatkan.. siap kata walaupun donat mama tu liat ke, keras ke..kitaorang makan jugak…hehehe..

Well..here we are..Donat gebu..

Resepi ni Bai dapat daripada Azie Kitchen..really awesome..and I wish to share it for those who are needed..
 

Bahan-bahan 

 
500g tepung berprotein tinggi/tepung gandum

1 peket yis segera- 11gram

50g marjerin/mentega

1 sudu besar (penuh) shortening

2 sudu besar (penuh) gula pasir

2 sudu besar susu pekat/2 sudu besar susu tepung

1 biji Telur

1/2 sudu kecil garam

Gula Halus atau topping kegemaran anda

190ml-200ml air suam suam kuku

(bergantung pd kualiti tepung- saya guna 200ml)

 
Cara-cara

  
Di dalam bekas yang agak besar, tuangkan air suam. Masukkan yis segera, gula pasir, susu,marjerin dan shortening. Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit.

Setelah yis mula berbuih, ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dipukul sedikit dan juga garam.

Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu (bila dah sebati tu dikacau satu arah je menggunakan sudu).

Ayak lagi tepung selebihnya, gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan.- tak perlu habiskan tepung tu kalau adunan sudah boleh diuli.

Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan (sisa sisa tepung kat dlm bekas tu semua bersih). Doh dah siap

Doh tidak perlu direhatkan, (kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10min) boleh terus sahaja dicanai setebal setengah inci (agak2 je). Boleh tambah sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini.

Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan anda. Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dipanaskan dengan api perlahan.
 

 

Try it and share with me..have a nice tea break..

Tiada ulasan: