ASSALAMUALAIKUM…
Hari ni punya cerita…
Teruja sebenarnya melihat di dapur
bloggers yang memaparkan Kek Minyak Gebu yang sememangnye kelihatan gebu dan
lazat…Jadi hari ini, Bai teringinlah nak buat dan merasa kek minyak ni yang
sangat mudah disediakan..
Kek
ni agak membukit sikit..mungkin disebabkan api oven agak kuat dan Loyang mungkin
agak kecil,tak sesuai…lepas ni Bai akan cuba gunakan api 160’C...namun kek tetap juga gebu...
Mai kita tengok resepinya yang Bai
ambil dari dapur Kak Azlita MasamManis..
BAHAN
5 biji telur
3/4 cawan gula halus ~ 160 gm
2 cawan tepung gandum ~ 300 gm
1 sudu teh baking powder
1 cawan susu pekat ~ 300 gm
1 sudu besar ovallate
1 cawan minyak masak ~ 200 gm
perasa nenas atau pisang
1 sudu teh esen vanila
Pewarna
CARA
3/4 cawan gula halus ~ 160 gm
2 cawan tepung gandum ~ 300 gm
1 sudu teh baking powder
1 cawan susu pekat ~ 300 gm
1 sudu besar ovallate
1 cawan minyak masak ~ 200 gm
perasa nenas atau pisang
1 sudu teh esen vanila
Pewarna
CARA
Satukan
tepung dan baking powder kemudian di ayak, ketepikan..Dalam mesin pemutar,
Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang dan gebu.
Masukkan
susu pekat dan esen vanila dan pukul sebati. Masukkan minyak masak dan
perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata. Akhir
sekali masukkan tepung gandum yang telah di ayak. Kaup balik adunan dengan
spatula hingga rata.
Bahagikan
adunan kepada 3 atau 4 bekas. Letakkan pewarna dalam setiap bekas mengikut
kesesuaian. Gaul rata. Sediakan loyang 8
inci…Lapik dasar loyang dengan kertas minyak dan sapukan butter. Tuangkan
adunan berselang seli warna secara lingkaran hingga habis. Bakar dalam ketuhar
yang telah di panaskan 15 minit awal. Suhu
170 C bergantung kepanasan oven masing-masing. Bakar selama 45 minit ~ 60 minit
Lepas
45 minit cucuk dengan lidi, jika ia keluar licin bermakna kek telah di bakar
sempurna. Jika masih basah, tutup permukaan kek dengan kertas aluminuim dan
bakar semula hingga ia masak sempurna. Keluarkan daripada ketuhar setelah kek
masak dan letakkan atas redai..Potong kek setelah sejuk sepenuhnya.
Jemput minum petang
semua...kek ni lagi sedap dan lembut pada hari kedua dan ketiga...tapi biasanya
hari kedua tu dah selesai...hehe
SELAMAT MENCUBA..!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan