Celoteh

Teratak Manis Baizura

Jumaat, 24 April 2015

KEK INDULGENCE VANILLA


ASSALAMUALAIKUM

 

         Hujung minggu ni Bai terima tempahan daripada BAKAT  dari TUDM Ipoh. Tempahan ni nakkan kek yang serba putih, dari dalam sampailah ke luar kek kena putih dan nak deko yang simple-simple je cuma tulis “ Selamat Maju Jaya Semua “..alamat kering sekejap idea..kek warna putih, boleh jadi kek butter..ohh tak mau kek butter pulak..hmm..kek span vanilla jela , lapis dengan mousse coklat putih dan salut dengan buttercream.. Lepas Magrib, Bai sambung semula kerja-kerja tadi..

         Bila dah siap, kek Span Vanilla saiz 8 inci disejukkan sebentar sementara tu Bai siapkan creampuff 50 biji..renyah jugalah nak membuatnya. Krim kastad di buat terlebih awal untuk sejukkan dalam fridge. Adunan resepi tu Bai kena gandakan 5 kali untuk dapatkan creampuff sebanyak 50 biji..fuhh..sakit bahu memutar adunan dalam periuk.

         Bila kek dah sejuk, sambil menunggu creampuff masak, Bai lapiskan kek dengan mousse coklat putih yang Bai dah siapkan petang tadi selepas balik dari kerja. Lepas tu Bai simpan dalam fridge untuk keraskan kek supaya senang dilepa dengan buttercream.

         Sambil tu, Bai bancuh buttercream dan siapkan creampuff.. tempahan  kek dan creampuff ni akan diambil pagi-pagi esok jam 7.30..tu yang Bai ligat macam lipas kudung..bila dah siapkan lepaan kek dan tulisan..Bai tengok macam ada yang tak kena dengan hiasan kek..nampak kosong sangat..bila Bai tanya pendapat suami, dia kata buatlah bunga-bunga sikit, jadi taklah nampak janggal..hmm..pukul 2 pagi baru selesai semua selepas simpankan semua dalam fridge…lepas tu dapatlah Bai rehat sekejap sebelum bangun subuh dan tunggu orang ambil tempahan dan sediakan sarapan pagi.
 
 

         Hari cuti ni biasanya anak-anak bangun lewat sikit..suami ajak ke kedai mamak, nak makan roti canai..lega sikit, agaknya suami kesian nengok Bai yang tak berhenti dari balik kerja petang semalam hinggalah pagi tadi..balik nanti Bai Cuma cuci dan bersihkan bekas-bekas dan alatan yang bai gunakan untuk kek dan creampuff... petang lepas zohor, sambung tidur lagi..huhuhu..jom tengok resepi Bai di bawah ni..


 

KEK INDULGENCE VANILLA

Mula-mula sediakan kek span vanilla 8 inci dahulu.

Kek Span Vanilla

Bahan
4 biji telur gred A
180 gm gula halus
170 gm tepung kek
70 ml air
5 gm baking powder ( 1 sudu teh)
15 gm ovellete
50 gm minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla ~ cari yang oil base


Cara-cara
Mula-mula tepung kek dan baking powder disatukan kemudian di ayak. Kalau rajin ayak 3 X kalau rasa macam nak cepat sekali pun ok!

Masukkan semua bahan ke dalam mesin pemutar kecuali minyak jagung. Kemudian putar dengan speed perlahan dulu.
Bila nampak dah bersatu, tukar speed laju dan putar hingga ringan dan gebu.
Jangan putar lama sangat.. sampai gebu aje.. kalau lama nanti lepas bakar kek turun. Bila dah gebu, tutup mixer.
Tuangkan minyak dan kaup balik dengan spatula je.. hingga rata. Jangan lama-lama tau kaup balik.. sampai minyak rata je..


Kemudian tuang di dalam loyang  8 inci yang dah dilapik dengan kertas kek dan kita dah sapukan butter sekelilingnya.
Bakar di dalam ketuhar yang kita dah panaskan 15 minit awal pada suhu 170C menggunakan api atas dan bawah. Bakar selama 30 ~ 35 minit @ sampai masak.
 
Sementara menunggu kek sejuk untuk di potong 3 lapis..kita buat krim mousse coklat putih ..

Mousse Coklat Putih

Bahan

100 gm coklat masakan putih                    
 250 gm non dairy whipping cream          
 100 gm gula icing                               
150 gm butter ANCHOR ( salted )                  
2 biji kuning telur (dikacau rata)

                                          
Putar whipping hingga kental.ketepikan dulu.

Cairkan coklat masakan putih  .

Putar butter dan gula icing hingga kembang, lepas tu masukkan coklat cair dan kuning telur.

Satukan bahan butter dan whipping cream dengan kaedah kaup balik. Bahagikan kepada 2 bahagian untuk lapisan di dalam kek..

Krim ni boleh digunakan terus tanpa sejukkan dulu dalam fridge.

 
Buttercream

 150gm shortening
200gm krimwell
50gm butter
250gm gula aising (diayak dulu)
2 sudu besar susu pekat
Pewarna

 Campurkan shortening, krimwell, butter dan gula aising dalam satu bekas dan mixer hingga gebu dan ringan. Campurkan susu pekat. Putar sebati dan letakkan pewarna yang disukai..
 
 
CARA MELAPIS KEK
 kek di atas kek board
 lapisan mousse puith
 kek
 lapisan mousse putih
 kek
 
Akhir sekali salut keseluruhan kek dengan lebihan mousse  putih. 
Sejukkan kek di dalam peti sejuk beberapa jam. sebelum disalut dengan buttercream.
 
 
Selamat mencuba dan berkongsilah dengan Bai di ruangan komen..
 

 

 

 

Tiada ulasan: