Celoteh

Teratak Manis Baizura

Sabtu, 18 April 2015

KEK MARBLE COKLAT PISANG


Assalamualaikum..

 
       Mengenangkan Bai ni kerja tak berhujung minggu dah tiga minggu berturut-turut ni menyebabkan hati memberontak…keinginan nak memanjakan diri meluap-luap dah…so, Bai sambung cuti pada hari Isnin, hari inilah…Kerja Bai ni ialah mengadakan kursus-kursus keusahawanan..memang hari cuti baru belia dan orang di luar sana dapat hadirkan diri mengikuti kursus-kursus APBM Batu Gajah..

      Hati ni berbunga riang…rasa nak lepak di rumah sambil mencuba resepi yang tertangguh. Asalnya nak beli pisang yang dibuat gorengan..rezeki tak ada agaknya, asyik jumpa pisang emas dan pisang rastali je kat pasar malam hari jumaat haritu...hmm..Bai pun beli jelah pisang emas untuk buat cucur jemput..hmm nak buat macam mana, pisang goreng dah jadi cucur jemput..hahaha..
 


     Tiba-tiba jer terkenang Kek Marble Coklat Pisang kak Azlita Aziz tu..menawan hati..alang-alang memang ada pisang emas masak ranum tu kan, cucur jemput pisang buat minum petang semalam dah selesai.. yang selebihnya tu apalagi..bahan dah cukup, bolehlah buat eksperimen.

   Bai tak bimbang nak buat lebih bukan apa, jiran ramai sekeliling..boleh diagih-agihkan untuk mereka...rezeki bersama..dibuat kudapan minum petang atau juadah berbuka puasa ke..maklumlah, minggu ni ramai juga yang menggantikan puasa..

Jomlah tengok hasil eksperimen Bai…

 
 
 

      Bai menggunakan resepi dari dapur Masam Manis Kak Azlita yang memang awesome.
 


 

Kek  Marble Coklat Pisang
by: Baizura
ruj: Azlita Aziz

 Bahan A
 250g tepung kek
1st baking powder
200g gula castor
6 biji telur
1 sb ovellette
2 sb susu pekat manis
50 g fresh milk atau susu cair
 

Bahan B
250 g pisang dilecek
90 g minyak
 1 sb choc emulco
1 sk esen pisang
 
cara-cara :

Lenser loyang berukuran 9 x 9 inc dgn butter dan alaskan tapaknya dgn kertas minyak. Panaskan oven 170C.
 
Lenyek atau kisar pisang dan esen pisang hingga halus. Ketepikan. 

 Satukan semua bahan A dalam mixer .….dan pukul dgn kelajuan max hingga adunan pekat dan gebu.

Masukkan pisang dan putar lagi dgn kelajuan perlahan hingga semuanyer sebati.

Masukkan minyak dan gaul dgn spatula hingga adunan rata dan sebati.

Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 1 bahagian diletakkan choc emulco dan 1 lagi bahagian dibiarkan pada warna asal. Tuang dalam loyang berselang seli.

Kemudian bakar pada suhu 170 C selama 1 jam atau sehingga masak.


      Kek Marble Coklat Pisang ni makan panas-panas pun sedap dengan Nescafe panas..fuhh….tak terkata nikmatnye…apapun kek ni kalau dibiarkan semalaman lagi lembut dan sedap..tapiii..sanggup ke tunggu lama-lama..hehe..

Tiada ulasan: