Assalamualaikum..
Hati ni
berbunga riang…rasa nak lepak di rumah sambil mencuba resepi yang tertangguh. Asalnya
nak beli pisang yang dibuat gorengan..rezeki tak ada agaknya, asyik jumpa
pisang emas dan pisang rastali je kat pasar malam hari jumaat haritu...hmm..Bai
pun beli jelah pisang emas untuk buat cucur jemput..hmm nak buat macam mana,
pisang goreng dah jadi cucur jemput..hahaha..
Tiba-tiba jer
terkenang Kek Marble Coklat Pisang kak Azlita Aziz tu..menawan hati..alang-alang
memang ada pisang emas masak ranum tu kan, cucur jemput pisang buat minum
petang semalam dah selesai.. yang selebihnya tu apalagi..bahan dah cukup,
bolehlah buat eksperimen.
Bai tak
bimbang nak buat lebih bukan apa, jiran ramai sekeliling..boleh diagih-agihkan
untuk mereka...rezeki bersama..dibuat kudapan minum petang atau juadah berbuka
puasa ke..maklumlah, minggu ni ramai juga yang menggantikan puasa..
Jomlah tengok
hasil eksperimen Bai…
Kek Marble Coklat Pisang
by: Baizura
ruj: Azlita Aziz
Bahan A
250g tepung kek
1st baking powder
200g gula castor
6 biji telur
1 sb ovellette
2 sb susu pekat manis
50 g fresh milk atau susu cair
250 g pisang dilecek
90 g minyak
1 sb choc emulco
1 sk esen pisang
cara-cara :
Lenser loyang berukuran 9 x 9 inc dgn butter dan alaskan tapaknya dgn kertas minyak. Panaskan oven 170C.
Lenyek atau kisar pisang dan esen pisang hingga halus. Ketepikan.
Masukkan pisang dan putar lagi dgn kelajuan perlahan hingga semuanyer sebati.
Masukkan minyak dan gaul dgn spatula hingga adunan rata dan sebati.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 1 bahagian diletakkan choc emulco dan 1 lagi bahagian dibiarkan pada warna asal. Tuang dalam loyang berselang seli.
Kemudian bakar pada suhu 170 C selama 1 jam atau sehingga masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan