Celoteh

Teratak Manis Baizura

Ahad, 19 April 2015

Kek Pandan Layer

Assalamualaikum...
 
          Entri ini adalah tentang Kek Pandan Layer yang ditempah oleh jiran Bai untuk kek harijadi anaknya baru-baru ini. Mulanya Bai agak keberatan nak menerima tempahan tu..nak membuatnya tu bila disemak prosesnya amat rumit. Bai tengok resepi dari dapur Che Mat Gebu..fuhh..boleh ke Bai buat...
 
           Sebelum tu Bai dah terangkan kepada jiran ni yang Bai belum pernah buat kek ni. Oleh kerana jiran Bai iaitu Fizah ni teringin sangat nak makan kek ni, dia sanggup terima kekurangan dan siap whatsapp lagi nak letak gambar princess frozen..berdebar jugalah nak membuatnya..
 
 
          Kejadiannya tidaklah begitu cantik dan licin kerana adunan kastad tidak betul-betul masuk di celah-celah kek pandan tu walaupun dah goyang dan hentak-hentak manja Loyang tu..dua kali Bai bikin kek ni kerana yang pertama tu adunan kastadnya terkurang..entah dimana silapnya. Mulanya tu Bai bakar kek span pandan dalam Loyang 8 inci pastu nak letak kastad, Bai gunakan Loyang saiz 9 inci..Nampak tak begitu jauh beza sangat..mungkin itulah sebabnya kastad Bai tak mencukupi untuk salutkan ketiga-tiga lapis kek tu...pengalaman mengajar kitakan..Bai masakkan sedikit lagi adunan kastad untuk yang terkurang tu dan tuang atas lapisan yang dah sejuk...mana mau bercantumkan..adus..masa Bai terbalikkan kek yang dah disejukkan dalam fridge selama 1 jam tu..kek yang Bai buat mula-mula tu nampak cantik dah dan kastad tu pegang dua lapis kek dengan elok..tapi sayangnya lapisan ketiga yang Bai buat selepas tu memang tak boleh melekat dan ia berkecai...
 
        Terbuntang mata Bai melihat kecaian kastad yang menyalut kek tu..berkecai seperti hati Bai..Namun Bai masih bersemangat lagi nak buat bila teringatkan Fizah yang teringin sangat nak makan. Kata orang tak baik kalau kita tak cuba penuhi harapan dan keinginan orang kan...secepat yang mungkin, Bai selamatkan kek span pandan tu dengan hati-hati dan Bai masakkan adunan kastad semula mengikut resepi kak Azlita Aziz. Kali ini Bai gunakan Loyang saiz 8 inci semula..Alhamdulillah adunan kastad memang cukup..
 

       Berkumat kamit mulut Bai berdoa agar kek kali ini menjadi dengan cantik dan dapat penuhi impian si Fizah..namun, kek jenis ni rupanya tak boleh letakkan edible image frozen awal-awal kerana kelembapan yang tinggi..gambar menjadi sedikit pudar kerana menyerap air.hmm..memang tak puas hati nak serahkan pada orang dengan kek serba kekurangan ni...dengan berat hati, Bai serahkan jua dengan potongan harga..lega Bai bila suami Fizah yang ambil kek ni tak cerewet, bila Bai terangkan kekurangan kek ni..katanya tak apa kak Bai, janji ada kek untuk rai hari jadi anaknya tu..maaflah dipinta, harga pun dikurangkan..huhu
 
 
 
         Lebih lega lagi bila Fizah whatsapp petang tu maklumkan kek tu sedap sangat hingga menjilat jari dan nak repeat order lagi untuk majlis hari jadi anaknya yang sulung pula dan anniversary mereka tak lama lagi...Alhamdulillah..rezeki Allah tak siapa yang dapat meneka..kecacatan itu sedikitpun tidak memberi kesan apabila 'rasa' mengatasinya...apapun kegagalan hari ini mengajar kita erti sabar dan kental. Niat kena ikhlas dan bertawakal kepadaNya..

Tiada ulasan: