Celoteh

Teratak Manis Baizura

Selasa, 16 Februari 2016

Buttercream Lemak Berkrim


Assalamualaikum..

 

        Hari ni Bai nak kongsikan sejenis krim lepaan pada kek. Lepaan ini biasanya bermacam-macam jenis mengikut kesesuaian orang yang menggunakannya. Bai akui, sebenarnya Bai memang masih tercari-cari  resepi krim butter untuk lepaan kek yang Bai rasakan terbaik.

        Baru-baru ini Bai ada mencuba resepi buttercream kak Azlita untuk kek tempahan Bai. Sebelum ini, Bai hanya menyimpan sahaja resepinya kerana Bai selalu menggunakan resepi sifu Bai.

        Jadi di sini Bai tahulah krim ini bagaimana, sama ada ia sesuai dengan cuaca rumah Bai dan juga penggunaannya terhadap kek. Bau krim ini sangat sedap kerana ada ramuan susu pekat dan butter. Bai gunakan jenama buttercup. Kalau nak lagi sedap, kena beli yang lebih mahallah.
 
  

        Resepi ini cukup untuk lepaan sebiji kek saiz 9-10 inci termasuk krim lapisan kek dan hiasan sekeliling kek seperti corak tali, cengkerang, untaian manik, tulisan, renda dan sebagainya. Jika nak buat untuk dua tiga biji kek, bolehlah gandakan sukatannya. Kebetulan Bai Cuma buat kek yang agak kecil iaitu dalam 8 inci, jadi ada lebih banyak krimnya. Nak buang sayang. Nak simpan, bilalah pulak nak guna. Semestinya, kualiti krim yang disimpan dalam peti ais pasti susut. Tak segar..

         Jadi Bai tambah gula aising dalam adunan baki krim bagi ia jadi sedikit keras untuk buat bunga. Kalau nak ikut, resepi ni sangat tidak sesuai untuk buat bunga kerana ia agak lembik sedikit. Jadi Bai ada buat sedikit perubahan. Jangan marah kak Ita..hihi
 
 

         Maklumbalas yang Bai terima daripada customer sangat baik..alhamdulillah. Jadi terpulanglah kepada diri masing-masing sama ada nak gunakan krim ini untuk buat bunga selain lepaan untuk  kek masing-masing. Nanti Bai akan kongsikan resepi sifu Bai yang kebanyakkannya, Bai gunakan untuk buat bunga krim.

 Resepi Buttercream

60gm butter
85 gm susu pekat manis
1 sudu besar golden syrup
165 gm gula icing
1 sudu teh esen vanilla atau perasa yang tidak berwarna

Masukkan ke semuanya dalam mixer dan pukul dengan speed perlahan hingga semua sebati dan bergaul sempurna

200 gm shortening
300 gm krimwell



Campurkan shortening dan krimwell dalam adunan butter tadi dan pukul speed sederhana sebentar sahaja. Jangan pukul lama-lama nanti krim lembik.
 
K.Bye..
 
 


Tiada ulasan: