Assalamualaikum….apa
khabar?
Entri kali ni
biasa-biasa jer…menu minum petang..Bai buat Apam Merkah berinti Blueberry dengan
teh o panas. Maklumlah..Bai ambil cuti rehat bersambung dengan cuti Thaipusam...cuti2 ni rajin terlebih..hehe..
Bai tengok anak-anak Bai angkut satu-satu ngap masuk mulut. Lapar betul deme
nih..hehe..pastu hilang kayuh beskal kat luar… pastu singgah balik ambik apam
lagi..ngap masuk mulut..apa pesen kome ni…acara sukan makan apam bergilir-gilir
ker..huhu
Jom nengok resepi ..daripada KakZu..
APAM MERKAH
bahan2
200 gm gula castor
2 biji telur gred A...suhu bilik
1 sudu teh ovellete
letak ape2 paste - untuk menghilangkan rasa soda tuuu
1 tsp esen vanilla
250 gm tepung gandum
1 cawan aiskrim soda (air gas )...suhu bilik ( jangan penuh2 cawan tuu..kurangkan sikit je )
cara-cara
1. Pukul telur,gula dan ovellet hingge kembang
2. Masukkan esen vanilla.
3. Masukkan tepung berselang seli dengan aiskrimsoda.
4.Bahagikan kepade beberape bahagian..letak warne dan paste yang disukai
5. Kukus selama 7 hingga 10 mnit. Api kukusan kena kuat la sikit..baru apam tu senyum.hehe
TIP
200 gm gula castor
2 biji telur gred A...suhu bilik
1 sudu teh ovellete
letak ape2 paste - untuk menghilangkan rasa soda tuuu
1 tsp esen vanilla
250 gm tepung gandum
1 cawan aiskrim soda (air gas )...suhu bilik ( jangan penuh2 cawan tuu..kurangkan sikit je )
cara-cara
1. Pukul telur,gula dan ovellet hingge kembang
2. Masukkan esen vanilla.
3. Masukkan tepung berselang seli dengan aiskrimsoda.
4.Bahagikan kepade beberape bahagian..letak warne dan paste yang disukai
5. Kukus selama 7 hingga 10 mnit. Api kukusan kena kuat la sikit..baru apam tu senyum.hehe
TIP
*pastikan telur ,gula dan ovellete dipukul hingga
putih dan berkrim.
*papercup dalam gambar size 8.
*papercup dalam gambar size 8.
Moh le nerai..sedap tau..!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan