Celoteh

Teratak Manis Baizura

Sabtu, 7 Februari 2015

KEK KARAMEL PELANGI


ASSALAMUALAIKUM…


Hari ni punya cerita…hehe…


Dalam duk control makan tu, teringat pulak kat si cantik manis Kek Karamel Pelangi ni..hancus la diet akak harini..tapikan, terus terang cakap..Bai sikit pun tak nyesal makan kek ni..memang sedap secantik rupa. Bagi Bai kek ni renyah sikit prosesnye..tapi berbaloi.. apapun resepi dan kaedah-kaedah kak Azlita Masam Manis juga yang tetap menjadi idaman. Kak Ita ni memang tak pernah jemu menunjukkan cara membuat kek dan desertnye..jelas dan terperinci..TERIMA KASIH YE Kak Azlita..sayang kamu!

Alhamdulillah menjadi.. kalau guna resepi dan ikut dengan sabar apa yang diperturunkan oleh Kak Ita tu..In Shaa Allah..tiada kecewa..



























KEK KARAMEL PELANGI by Azlita MasamManis

Gula Hangus
2 sudu besar gula pasir

Sediakan loyang 8 inc. ..Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan…Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang…Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan ..Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras…Ketepikan

Bahan Karamel

1/2 tin susu cair
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur

Kacau susu dan gula hingga gula larut….Kacau telur dan esen perlahan-lahan…Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje…Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi…Ketepikan.
(Kalau nak dapatkan lapisan karamel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.)

Adunan Kek Bahan 1

70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak

Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.

Adunan Kek Bahan 2

140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder

Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak ke dalam adunan kek 1 tadi. Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga ke semua bergaul sempurna. Ketepikan.

Merinque

6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tartar

Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering…Pukul putih telur hingga berbuih…Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh…Masukkan 1/3 bahan merinque ke dalam adunan tepung tadi…Gaul rata secara kaup balik…Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna... Kacau perlahan sahaja.

Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak...terpulang la berapa warna pun.. Letakkan pewarna yang anda sukai.
Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karamel tadi.

Belang- belangkan adunan

Tuang 3 sudu lapisan warna 1, kemudian 3 sudu lapisan warna 2..di tengah-tengah lapisan warna 1. Kemudian tuangkan pula 3 sudu lapisan warna 3 di tengah-tengah lapisan warna 2.

Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula…Akhir sekali dengan satu sudu…Lorekkan atas adunan dengan lidi.

Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 170 C. Bila dah masukkan kek dalam oven  tukar pada suhu 160C..Gunakan api bawah sahaja… Masak dengan menggunakan kaedah Steam Bath..

Kaedah Steam Bath

Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi. Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi.. Letakkan pada rak bawah dalam oven.

Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak. Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama. Selepas  masak biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi  loyang..Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
 
 
Pengalaman Bai pula, terbalikkan kek bila benar-benar sejuk..siap sejukkan dalam peti ais sekejap dalam 10 minit gitu...baru terbalikkan..kalau tak, nanti kek pecah karamelnye..
Kek Karamel Pelangi ni Bai buat double karamelnye..tu yang nampak tebalkan...

Bila terbalikkan kek tu…normallah kalau air gula karamel tadi meleleh..cepat-cepat tau lapkan air tu dengan kitchen towel..nanti diserap lapisan kek, dah tak cantik…huhu

Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk. Simpan kek dalam peti ais  untuk tahan lebih lama. Kek ni juga sedap dimakan sejuk…dikala musim panas…sejuk di anak tekak…Bai makan tak hingat donia…huhu!!

 
SELAMAT MENCUBA..!



 

Tiada ulasan: