Assalamualaikum ..
Petang semalam Bai buat lagi Kek Karamel Pelangi..hati
terbuai riang nak menambah pengalaman membuat kek Karamel ni. Bai ada juga cuba
resepi lain selain daripada resepi kak Azlita..kurang menjadi. Bai lebih
berpuashati dengan resepi dan tunjuk ajar kak Azlita lagi.
Resepi yang lain tu adakalanya kurang jelas, ataupun mungkin
tingkat kefahaman kita tak sama kan..namun itu adalah pilihan masing-masing. Tak
mau la Bai komen lebih-lebih. Nanti mengecilkan hati orang lain..tentulah tak
wajarkan?..
Resepi yang Bai buat ni adalah dari pada freeshine@myresepi.com..
Terima kasih ye..namun agak manis..hasil percubaan kali kedua, Bai kurangkan
gulanya...resepi ni pun bagus jugak ..
KEK
KARAMEL PELANGI Freeshine@myresepi.com
Bahan-bahan ( Loyang 22 cm(9inci )
- (A) - Bahagian
Gula Hangus
- 2 sudu besar gula (utk buat
gula hangus)
- (B) - Bahagian
Atas (Karamel)
- 1/2 tin susu cair, akan jadi nipis macam
dalam gambar. Boleh letak 1 tin untuk lebih tebal.
1/2 sudu teh esen vanilla
- 3 bj kuning telur
- * Optional 1 sudu besar tepung kastard
(C) - Lapisan
Kek
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 3/4 cawan gula kastor – Bai kurangkan jadi ¼ cawan
- 3 biji kuning telur
- 135ml air biasa
- 45ml minyak masak
(D) - Cara Buat Merinque
- 6 biji putih telur
- 3/4 cawan gula kastor – Bai kurangkan jadi ¼ cawan gula
- 1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)
Cara-cara
1.
Untuk bahagian karamel,
pukul telur, gula, air dan minyak
sampai gula hancur. Ayak tepung dan baking powder, masukkan dalam adunan.
pukul/ kacau sampai sebati. Ketepikan.
Panaskan oven 160 darjah, bakar
secara double-boiled/ water bath selamat 50-60 minit. Dah masakkan, sejukkan
dalam oven selama 10 minit. Biarkan tepi loyang sedikit jarak. Terbalikkan, dan
lap air lebihan dari karamel supaya tak diserap kek. Sejukkan, lagi sedap.
Kek ni kan bila jadi teramatlah
lembutnya..nak potong pun
bimbang..hehe..nak check kek masak atau tidak, bolehlah kita cucukkan
lidi hingga lapisan kek saja, jangan terlebih cucuk pulak..nanti terkena
lapisan karamelnye..
Bai
punyalah risau nak terbalikkan kek ni..bimbang ada air gula yang banyak..nanti
rosak pulak kek yang cantik ini..tapi bila terbalikkan kek ni, tak la teruk
sangat ..Tunggu betul-betul sejuk dan letakkan dalam fridge sebentar (15 min gitu)..barulah terbalikkannya ye..Cuma kena cepat-cepat lapkan lelehan air gula di keliling , tepi-tepi
kek tu..lepas tu dah boleh tarik nafas lega..simpankan dalam fridge. Makan
sejuk-sejuk memang marvellous…tak percaya? Jom try buat..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan