Assalamualaikum..
Di hari yang santai terik dan bersinar ini..Bai hanya meneduhkan diri di dalam teratak, tidak ingin merasai peritnya kulit bila disentuh sang mentari..anak-anak juga begitu, sibuk dengan hal masing-masing..ada yang menyiapkan projek sekolah, ada yang mencuci kasut sekolah dan ayahnya dengan pokok bonsainya di garaj…
Resepi itu ialah Apam Belang. Apam ni
bila di teliti bahan-bahan dan methodnya..memang sama seperti membuat kek dan
sangat gebu...anak-anak memang gelar apam ni kek..hantam sajalah labu..
“ Ma, sedapla
kek yang mama buat ni..esok adik nak bawak bekal ke sekolah” hehe…
Resepi ni Bai dapat dari dapur kak
Azlita Masam Manis. Macam biasalah..resepi dan tunjuk ajar kak Ita memang di
hati. Terima Kasih ye Kak Ita. Apam ni memang jenis senang jadi. Jom cuba..
APAM BELANG
Bahan-bahan:~
2 sudu
teh ovellet
1 sudu
teh esen vanila
300 gm
tepung gandum
220 gm
gula halus
250 ml
santan kara (guna 200ml santan kotak +
lagi 50ml air)
1 sudu
teh baking powder
Pewarna
Cara-cara:~
Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder dan
kacau rata.
Bahagi kepada 3 warna yg disukai dan kacau
rata adunan dgn warna.
Sapukan Loyang 9 inci dengan mentega..alas dengan kertas lapik kek.
Tuangkan selapis demi
selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak. (Scoop 3 sudu besar
setiap warna dan lapis sehingga habis)
Kalau nak simpan apam ni hendaklah kita
balut dengan pembalut plastik atau bekas kedap udara dan simpan dalam fridge. Pembalut
plasik atau bekas kedap akan memelihara apam daripada kering dan tercemar
dengan bau yang ada dalam fridge.
JUMPA LAGI..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan