Assalamualaikum..
Entah apalah yang anak tekak Bai nak telan.
Cuti-cuti ni nak makan jer kerjanya. Samalah dengan anak-anak..siap tanya lagi menu
apa petang ni. Baru je lepas makan tengahari..dah rasa lapar semula.hehe..buruk
lantak betul kan..
Buka dalam fridge, nampak ada inti
kacang merah baki buat roti bun kacang merah dulu. Malas rasanya nak meroti
menguli bagai…fikir punya fikir teringatlah pau gebu..lama tak buat..Bai mula
buat sebelum ada blog ni lagi…tapi selalu jadi liat. Lama kelamaan bila selalu
buat dan tambah baik adunannya..dapatlah pau yang gebu ini..
Naik hairan si ayong bila Bai suruh ambil
daun pisang di belakang rumah kuarters tinggal. “Nak buat apa Ma?” aku menjawab
“ adala..surprise..!”…Pokok tidak bertuan kerana penghuninya dah berpindah..siap
pesan lagi, ambillah hasil tanamannya selepas beliau berpindah ke Ipoh.
Begitulah nasib pegawai yang bertugas di perantauan..suatu hari kelak, entahkan
giliran Bai pula bertukar ke mana-mana…serai merimbun, pandan menghijau, pohon
mempelam yang dibela juga hasil tinggalan pegawai terdahulu di jaga hingga
merimbun dengan buah mempelam bulat-bulat..itupun bakal kutinggalkan juga
kepada penghuni yang lain kelak..
Berbakti kepada tanah, juga orang-orang
yang bakal menduduki kuaters ini nanti..hidup kita ni kan tak lama mana,
berbuat baiklah walaupun sekecil mana untuk bekalan ke sana.
Adunan pau ni dapatlah dalam 15-18 biji ikut besar mana kita nak. Memang sedap pau ni dimakan panas-panas. Kalau ada sesiapa yang nak resepi pau gebu ni boleh la komen di ruangan bawah tu nanti ye..bukan apa, resepi ni Bai dah banyak ubah suai ikut selera Bai. In shaa Allah..Bai akan ‘share’ kepada orang yang betul-betul nak, tak kedekut tau..hehe
Jom nengok gambar pau Bai yang gebu itu…
Tiada ulasan:
Catat Ulasan