Celoteh

Teratak Manis Baizura

Ahad, 5 Julai 2015

Pulut Seri Muka


Assalamualaikum..

 

Sudah masuk Ramadhan ke 18 hari…

         Bai agak sibuk dengan tempahan biskut raya yang tak berapa banyak tu..hehe..bukan apa, orang lain punya tempahan beratus ribu bekas..Bai cuma 30-35 buah bekas jer. Saja suka-suka, nak ambil banyak nanti tak menang tangan nak buat.

         Petang ni cadang nak iftar kat luar..dah takde idea nak masak apa. Suami Bai pun dah mngeluh tak tahu nak masak dan makan apa dah. Kalau waktu hari bekerja, suamilah yang akan masak 1 atau 2 jenis lauk pauk..Bai pula balik dari pejabat dah pukul 5.30 petang..baru nak mencari bahan-bahan untuk sediakan desert..bahagian desert dan kuih muih ni Bai lah yang uruskan..cukuplah hidangan kan..tapi itulah..kelam kabutnya di dapur tuhan saja yang tahu. Jadi kalau kuih yang Bai nak buat ni senang dan tak renyah oklah. Tapi kalau kuih yang renyah dan banyak prosedurnya Bai kena buat awal-awal.

         Kuih yang Bai buatkan baru – baru ini agak renyah..jadi selepas sepagi Bai buat biskut raya, tengahari tu Bai siapkan kuih Seri Muka ni. Kuih ni ada saja yang tak berapa kena dengan Bai. Adakalanya pulut keras, lapisan atas dah sedap, adalakalanya pulut lembik pulak yang atas keras..hmm..kali ini Bai guna resepi daripada fb Delihayat Kitchen. Bila Bai teliti resepinya agak senang . Inilah hasil cubaan Bai..

 

Pulut Seri Muka

By fb Delihayat Kitchen

 

Bahan Lapisan Bawah

 
2 cawan pulut (direndam semalaman @ melebihi 2 jam)

2 ½ cwn santan pekat (750ml)

1 sudu kecil garam

2 sudu kecil minyak

 
Cara:

Bersih dan toskan pulut

Masukkan ke dalam Loyang (kalau nak mudah..misalnya untuk tempahan..elok dialaskan  loyang dengan plastik) tuang santan yang telah dicampur minyak dan garam. Gaul sebati.

Kukus selama 30 minit dan kacau/gaul lagi. Angkat dan tekan bagi mampat untuk mengelakkan lapisan atas jadi mengelembung.

Bahan Lapisan atas:

2 cawan santan pekat (500ml)

5 helai daun pandan ( blend dgn 250ml air) tapis ambil jus

1 cawan tepung gandum

2 sudu besar tepung jagung

½ cawan gula

2 biji telur

½ sudu kecil garam

Sedikit pewarna hijau

 
Cara:

 Satukan tepung, masukkan jus pandan, santan, pewarna, garam, gula dan telur. Gaul sebati dan tapis ( buat 2x)

 Masakkan bancuhan di atas api perlahan dan kacau sentiasa (jangan lama) hingga naik wap dan tuang ke atas pulut dan kukus selama 30 minit. Sejukkan baru potong.


 
 

         Bila sejuk, Bai potong-potong dan hantarkan pada jiran dua tiga orang dan selebihnya tapau bawa ke restoran yang kami nak beriftar. Malam nanti sambung menyekut biskut pula..
         Bolehlah u oll mencuba resepi ni. Agak senang nak buat dan pasti jadi. Cuma lepas ni kalau Bai nak buat lagi, Bai kena tambahkan sedikit lagi air supaya pulut lebih lembut sikit..Terima kasih kepada penyumbang resepi ini..

 

 

 

 

Tiada ulasan: