Celoteh

Teratak Manis Baizura

Selasa, 22 September 2015

Chewy Choc Chips Cookies Lagi..


Assalamualaikum..

 
 


Semalam bai buat lagi biskut chewy chocolate chips lagi..i did it again !..hehe..lusa raya, dan kami tak balik ke kampung seperti biasa. Hari ni pun masih bekerja. Jadi dalam mencari kesempatan masa untuk membuat persediaan serba sedikit untuk aidiladha..kugagahkan jua  buat biskut dan kek coklat moist. Petang ni lepas balik kerja,nak pegi cari daun palas kat pasar malam. Mudah-mudahan adalah..baru terasa nak beraya..hehe.
 
 

Jom tengok resepi yang bai kongsikan dari dapur kak Azlita. Terima Kasih ye kak Azlita. Memang betul kata kak Azlita..kami sekeluarga memang suka gila biskut kenyal ni..

 
CHEWY CHOC CHIP COOKIES
Resepi Oleh : Tengku Marceline Tengku Finn
Rujukkan :  Azlita Masam Manis
Oleh : Baizura

  

115 gm butter tanpa garam
120 gm ( 1/2 cawan ) gula halus putih
90 gm ( 1/2 cawan ) gula perang

1 biji telur gred A
1 sudu teh esen Vanilla
200 gm ( 1 1/4 cawan) tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
300 gm (1 1/2 cawan) choc cip
Sedikit coklat butang untuk hiasan ~ jika suka
 

 

Mula-mula anda satukan tepung gandum, baking powder dan garam halus dan ayak

Dalam bekas adunan, satukan butter , gula putih halus dan gula perang. Kemudian gaul rata . dengan senduk kayu atau wisk sahaja. Jangan adun atau pukul lama sangat ya, sekadar ia bergaul sebati aje. Kemudian masukkan telur dan vanilla. Adun rata


Masukkan bahan kering yang telah kita ayak tadi dan gaul rata. Kemudian masukkan choc cip dan adun sempurna

Sediakan Loyang. Dengan menggunakan scoop ice cream anda scoop ke atas tray atau dulang pembakar tadi. Jarak-jarakkan kerana adunan akan mengembang. Letakkan hiasan choc cip atau choc button di atasnya. Simpan dalam peti ais selama 1 jam sebelum di bakar


Panaskan oven dengan suhu 180C. Bai guna suhu 170C. Oven perlu di panaskan 15 minit awal sebelum memasukkan adunan cookies. Bakar selama 15 ~ 18 minit

Azlita masam manis bakar 15 minit sahaja. Jika anda suka ia sedikit rangup bakar dalam 18 minit - 20 minit.

Tapi bagi anda yang suka ia chewy dan lembab-lembab di dalam bakar 15 minit dah memadai


 Baki adunan yang anda tak nak bakar boleh simpan dalam bekas kedap udara dan simpan dalam peti ais dekat chiller aje ya bukan tempat beku. Bila teringin nak makan, keluarkan sekejap dan bakar
 

 Kali ini Bai buat dua adunan dan saiz kecil sikit daripada yang lalu. Dapat banyak la juga.
 

 Bai nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada semua yang menyinggah ke dapur Bai yang tak seberapa ini. Moga kita dapat bersiaran di waktu akan datang.
 

Tiada ulasan: