Assalamualaikum..
Semalam bai buat lagi biskut chewy chocolate chips lagi..i did
it again !..hehe..lusa raya, dan kami tak balik ke kampung seperti biasa. Hari
ni pun masih bekerja. Jadi dalam mencari kesempatan masa untuk membuat
persediaan serba sedikit untuk aidiladha..kugagahkan jua buat biskut dan kek coklat moist. Petang ni lepas
balik kerja,nak pegi cari daun palas kat pasar malam. Mudah-mudahan
adalah..baru terasa nak beraya..hehe.
Jom tengok resepi yang bai kongsikan dari dapur kak Azlita.
Terima Kasih ye kak Azlita. Memang betul kata kak Azlita..kami sekeluarga
memang suka gila biskut kenyal ni..
CHEWY CHOC CHIP COOKIES
Resepi Oleh : Tengku Marceline Tengku Finn
Rujukkan : Azlita Masam Manis
Oleh : BaizuraResepi Oleh : Tengku Marceline Tengku Finn
Rujukkan : Azlita Masam Manis
115 gm butter tanpa garam
120 gm ( 1/2 cawan ) gula halus putih
90 gm ( 1/2 cawan ) gula perang
120 gm ( 1/2 cawan ) gula halus putih
90 gm ( 1/2 cawan ) gula perang
1 biji telur gred A
1 sudu teh esen Vanilla
200 gm ( 1 1/4 cawan) tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
300 gm (1 1/2 cawan) choc cip
Sedikit coklat butang untuk hiasan ~ jika suka
1 sudu teh esen Vanilla
200 gm ( 1 1/4 cawan) tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
300 gm (1 1/2 cawan) choc cip
Sedikit coklat butang untuk hiasan ~ jika suka
Mula-mula
anda satukan tepung gandum, baking powder dan garam halus dan ayak
Dalam bekas adunan, satukan butter , gula putih halus dan gula perang. Kemudian gaul rata . dengan senduk kayu atau wisk sahaja. Jangan adun atau pukul lama sangat ya, sekadar ia bergaul sebati aje. Kemudian masukkan telur dan vanilla. Adun rata
Masukkan
bahan kering yang telah kita ayak tadi dan gaul rata. Kemudian masukkan choc
cip dan adun sempurna
Sediakan Loyang. Dengan menggunakan scoop ice cream anda scoop ke atas tray atau dulang pembakar tadi. Jarak-jarakkan kerana adunan akan mengembang. Letakkan hiasan choc cip atau choc button di atasnya. Simpan dalam peti ais selama 1 jam sebelum di bakar
Panaskan oven dengan suhu 180C. Bai guna suhu 170C. Oven perlu di panaskan 15
minit awal sebelum memasukkan adunan cookies. Bakar selama 15 ~ 18 minit
Azlita masam manis bakar 15 minit sahaja. Jika anda suka ia sedikit rangup
bakar dalam 18 minit - 20 minit.
Tapi bagi anda yang suka ia chewy dan lembab-lembab di dalam bakar 15 minit dah memadai
Tiada ulasan:
Catat Ulasan