Assalamualaikum..
Kek Pisang ..memang
kegemaran kami sekeluarga. Semasa mencari daun palas untuk raya Haji esok di
pasar malam Seri Iskandar, Bai terjumpa orang menjual pisang. Macam-macam jenis
pisang ada dijual. Mata Bai tertancap pisang emas comel-comel tersusun cantik.
Belilah seikat..boleh dibuat kek kalau rajin, kalau malas boleh buat cekodok
pisang. Hari raya AidilAdha nanti banyaklah hidangan..Kek pisang ni sangat gebu. Memang puas hati dengan rasa dan tekstur kek ni.
KEK PISANG EMAS
By : Baizura TMB
Bahan-bahan
- 3 1/2 cawan tepung gandum
- 1 1/4 cawan gula caster
- 1 1/4 cawan planta
- 5-8 biji pisang emas ( lebih
kurang 1 cawan)
- 1 sudu kecil esen pisang
- 1 sudu kecil soda bicabonate
- 5 biji telur
- 2 sudu makan susu pekat
manis
- 1 sudu makan air limau nipis
Cara-cara
1. Ayak tepung bersama serbuk penaik dan ketepikan.
2. Pukul planta bersama gula sehingga sebati kemudian
masukkan telur satu persatu. Pukul lagi sehingga sebati.
3. Masukkan susu pekat manis. Gaul sehingga sebati.
Masukkan pula pisang yang telah dilecek berserta esen pisang dan air limau
nipis. Pukul pelahan-lahan sehingga rata.
4. Dengan mengunakan senduk kayu, gaul rata tepung
yang telah di ayak bersama serbuk penaik tadi, sedikit demi sedikit sehingga
habis.
5. Panaskan oven pada suhu 170' C api atas bawah.
6.
Masukkan
adunan ke dalam acuan berukuran 8x8 inci ( adunan penuh) kalau loyang 9x9 inci
( kek sedang elok) bakar kek selama 1 jam atau sehingga masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan