Celoteh

Teratak Manis Baizura

Rabu, 23 September 2015

Kek Pisang Emas


Assalamualaikum..

 
 
        Kek Pisang ..memang kegemaran kami sekeluarga. Semasa mencari daun palas untuk raya Haji esok di pasar malam Seri Iskandar, Bai terjumpa orang menjual pisang. Macam-macam jenis pisang ada dijual. Mata Bai tertancap pisang emas comel-comel tersusun cantik. Belilah seikat..boleh dibuat kek kalau rajin, kalau malas boleh buat cekodok pisang. Hari raya AidilAdha nanti banyaklah hidangan..Kek pisang ni sangat gebu. Memang puas hati dengan rasa dan tekstur kek ni.

 

KEK PISANG EMAS

By : Baizura TMB

 
Bahan-bahan

  • 3 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 1/4 cawan gula caster
  • 1 1/4 cawan planta
  • 5-8 biji pisang emas ( lebih kurang 1 cawan)
  • 1 sudu kecil esen pisang
  • 1 sudu kecil soda bicabonate
  • 5 biji telur
  • 2 sudu makan susu pekat manis
  • 1 sudu makan air limau nipis

Cara-cara

1.   Ayak tepung bersama serbuk penaik dan ketepikan.

2.  Pukul planta bersama gula sehingga sebati kemudian masukkan telur satu persatu. Pukul lagi sehingga sebati.

3.   Masukkan susu pekat manis. Gaul sehingga sebati. Masukkan pula pisang yang telah dilecek berserta esen pisang dan air limau nipis. Pukul pelahan-lahan sehingga rata.

4.   Dengan mengunakan senduk kayu, gaul rata tepung yang telah di ayak bersama serbuk penaik tadi, sedikit demi sedikit sehingga habis.

5.   Panaskan oven pada suhu 170' C api atas bawah.

6.    Masukkan adunan ke dalam acuan berukuran 8x8 inci ( adunan penuh) kalau loyang 9x9 inci ( kek sedang elok) bakar kek selama 1 jam atau sehingga masak.

 


 

Tiada ulasan: