Assalamualaikum..
Kuih Lapis putih
merah ni memang menjadi feberet Bai dan anak-anak. Dari kecik sampailah ke
besar suka makan kuih ni. Bai suka makan selapis demi selapis. Anak-anak pun
rupanya mengikut jejak mamanya, makan selapis demi selapis.hehehe..
Bai dapat resepi ni
daripada FB. Koleksi kuih muih tradisional. Share atas share sampai Bai pun
terlupa nak letak namanya. Mohon halalkan jelah resepi ini. Moga hidup orang
yang share resepinya kepada semua orang akan sentiasa diberkati Allah SWT.
Kuih Lapis
By : Baizura TMB
Bahan
1 ½ cawan
tep.gandum
¼ cawan
tep.beras
¼ cawan
tep.jagung
½ cawan
gula pasir
4 ½ - 5
cawan santan
2 sdteh
garam
5 sdbesar
Sirap merah ros - (agak2)
Cara-cara
1. Panaskan
kukusan.sapukan Loyang dengan sedikit minyak. Masukkan Loyang dalam kukusan.
Bai gunakan bekas plastik seperti dalam gambar saiz 6 x 6 inci.
2. Campurkan
kesemua bahan kecuali sirap ros.
3. Tapiskan
dan bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 1 bahagian sirap ros dan 1 bahagian
tanpa warna.
4. Mulakan
lapisan bawah dengan warna putih 1 cawan.
5. Kukus
selama 6-8 minit hingga masak baru lapiskan dengan lapisan seterusnya hingga
habis.
6. Sejukkan
dan potong untuk dihidangkan.
Kuih ni sesuai
dihidangkan untuk minum petang dan sarapan pagi. Gambar ni agak tak senonoh
sikit sebab anak-anak dah tak sabar nak makan kuih lapis kegemaran mereka…hehe..maafkan
lah mereka..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan