Assalamualaikum..
Baru-baru ini Bai ke pasar dan
ternampak terung segar dijual terus teringat nak buat pajeri terung. Bai dan
suami memang peminat tegar pajeri terung. Arwah tok Bai memang pandai masak macam-macam
pajeri. Memang bertambahlah nasi berpinggan-pinggan.
Biasanya pajeri ni menggunakan rempah kari
daging dan kerisik serta buah-buahan dan sayuran seperti nenas, terung, amra
a.k.a kedondong, rebung dan mempelam. Mungkin ada lagi namun Bai pernah makan
seperti yang Bai sebutkan tadi je. Nak bagi sedap kena tambah udang kering dan
udang hidup. Perghhh..menelan air liur dah ni..hehe
PAJERI TERUNG
Oleh : Baizura
5
ekor udang basah (agak-agak)
200 ml santan
200 ml air
2 sdbesar gula merah
Garam
gula
Bahan tumis– diracik halus
1
labu bawang besar
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
1 peket rempah kari daging
2 sdbesar kerisik
2sdbesar udang kering
1-2 kulit kayu manis
1 bunga lawang
1 bunga cengkih
Cara-cara
1. Tumis bawang dan halia hingga kekuningan,
masukkan bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis serta rempah kari.
2. Masak hingga naik minyak dan tuang air
sikit agar tidak hangus.
3. Masukkan kerisik, gula merah, udang kering
dan udang basah sekejap dan masukkan terung. Gaul sebati.
4. Tuangkan santan dan kacau rata. Jika agak
pekat sangat masukkan air sedikit demi sedikit hingga menepati citarasa ..
jangan lupa masukkan garam dan gula untuk rasa.
5. Kuah pajeri kena pekat sedikit dan ia
bersalut pada terung. Gula merah tadi membantu supaya kuah jadi merah dan
wangi.
Hidangkan
bersama nasik panas dan ikan goreng..fuhh
Tiada ulasan:
Catat Ulasan