Celoteh

Teratak Manis Baizura

Sabtu, 12 September 2015

Pajeri Terung


Assalamualaikum..

 

         Baru-baru ini Bai ke pasar dan ternampak terung segar dijual terus teringat nak buat pajeri terung. Bai dan suami memang peminat tegar pajeri terung. Arwah tok Bai memang pandai masak macam-macam pajeri. Memang bertambahlah nasi berpinggan-pinggan.

         Biasanya pajeri ni menggunakan rempah kari daging dan kerisik serta buah-buahan dan sayuran seperti nenas, terung, amra a.k.a kedondong, rebung dan mempelam. Mungkin ada lagi namun Bai pernah makan seperti yang Bai sebutkan tadi je. Nak bagi sedap kena tambah udang kering dan udang hidup. Perghhh..menelan air liur dah ni..hehe
 
 
PAJERI TERUNG
Oleh : Baizura
 Bahan
  2 biji terung panjang – dibelah dua bahagian dan dibelah lagi tanpa putus
 
 5 ekor udang basah (agak-agak)
200 ml santan
200 ml air
2 sdbesar gula merah
Garam
gula
Bahan tumis– diracik halus
 1 labu bawang besar
 
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
1 peket rempah kari daging
2 sdbesar kerisik
2sdbesar udang kering
1-2 kulit kayu manis
1 bunga lawang
1 bunga cengkih
Cara-cara
1.     Tumis bawang dan halia hingga kekuningan, masukkan bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis serta rempah kari.
2.    Masak hingga naik minyak dan tuang air sikit agar tidak hangus.
3.    Masukkan kerisik, gula merah, udang kering dan udang basah sekejap dan masukkan terung. Gaul sebati.
4.   Tuangkan santan dan kacau rata. Jika agak pekat sangat masukkan air sedikit demi sedikit hingga menepati citarasa .. jangan lupa masukkan garam dan gula untuk rasa.
5.    Kuah pajeri kena pekat sedikit dan ia bersalut pada terung. Gula merah tadi membantu supaya kuah jadi merah dan wangi.
 
 
Hidangkan bersama nasik panas dan ikan goreng..fuhh


 
 
 
 

 

Tiada ulasan: