Celoteh

Teratak Manis Baizura

Selasa, 7 Jun 2016

Pecal

Assalamualaikum dan salam sejahtera,


       Iftar tadi Bai buatkan pecal untuk suami. Segala bahan dan Sayuran Bai serta suami beli di pasar malam. Balik kerja Bai sempat ke pasar malam sebab Bai ambil waktu bekerja anjal dan pulang puku 4.30 petang.
 
        Nak buatnya tak susah...cewahh..senang je Bai cakapkan!..sebenarnya Bai dah ada sediakan kuah kacang segera yang sentiasa tersimpan di peti ais. Bila nak guna je, baru keluarkan dan tambah air panas je. nanti Bai kongsikan resepi kuah kacang di sini.
 
      Pecal ni memerlukan beberapa jenis sayuran yang dicelur dahulu seperti :
~ Kangkung
~Pucuk ubi
~Kacang Panjang
~Taugeh
~Pucuk Paku (jika suka)
 
Sayur yang tak perlu dicelur dan perlu rangup:
~Sengkuang
~Timun

Aksesori tambahan yang lain:
~Telur rebus
~Tauhu goreng
~Mee kuning (dicelur dahulu)
 
Ada sayur-sayuran ni maknanya dah cukup geng dah..ada yang suka tambah lagi sayur-sayuran. Bai Bai dah cukup dah..sayur celur tu dipotong kecil..lepas tu tambah dengan Tauhu yang di goreng dahulu, dipotong kecil. Bai kalau makan tak sah kalau tak ada telur rebus. Sedap tau..ada yang suka tambah mee celur..kalau mak Bai mesti dia tambah. Lama sikit kenyangnya..hihi

Tip nak bagi sayur nampak segar dan berkilat, masa rebus air untuk celur tu, tambah sedikit garam dan sedikit minyak masak. Agak layu, angkat sayuran yang dicelur tu dan lalukan air paip supaya proses memasak sayur itu berhenti. Jadi sayur tak la nampak layu sangat macam nak benyai. Kemudian, toskan sebelum dipotong.
 
Bai bancuh kuah kacang dengan air panas dan masak sekejap atas kuali hingga pekat sedikit. Kuah pecal ni kena pekat sebab sayur-sayuran ni jenis berair, nanti cair pulak kuah kan..jom nengok resepi kuah kacang Bai.
 
RESEPI KUAH KACANG
oleh : Baizura
 
 Bahan
 
1 cawan kacang tanah goreng & tumbuk
5 tangkai cili kering atau lebih
2 ulas bawang putih-hiris
1biji bawang besar-hiris
1 inci belacan
1-2 sudubesar asam jawa biji
3-4 sudubesar gula merah dan gula putih garam
 
 

Cara

1. Goreng kacang dan toskan minyaknya. Nak sangai pun boleh tanpa minyak.

2. Goreng pula cili kering yang dah dibuang biji. goreng sekejap saja.toskan.

3. goreng bawang, belacan, asam jawa. toskan

4. tumbuk kacang hingga separa lumat. ketepikan

5. Tumbuk pula cili kering, bawang,belacan, asam jawa (buang biji) hingga lumat

6. masukkan gula dan garam secukup rasa

7. Akhir sekali campurkan kacang Tanah yang ditumbuk dan gaul sebati.

8. Untuk disimpan dalam peti ais, simpan dalam bekas  kedap. bila hendak guna, tambah air panas
sikit-sikit dan curahkan atas sayuran tadi bila hendak makan. Bai suka masakkan kuah kacang ni sekejap atas dapur.


     


       


       

       
       
       


      Tiada ulasan: