Al kisah pada malam ini...hehehe...tekak ni teringin betul nak makan cream puff coklat...pernah la juga buat cream puff inti kastad..tapi entahlah teringin sangat nak rasa creampuff coklat pulak..anak-anak pun teruja nak makan. so, kugagahkan jua membaking di malam hari..esok dah boleh ngap...hehe..meh nengok Bai punya creampuff coklat....
Makan sejuk-sejuk lagi sedap...sedar-sedar dah abih..hehehe..dah siap paipkan intinya boleh simpan dalam fridge..tqvm kepada Along homekitchen ... Bai udah try..kome bile lagi...
Creampuff Coklat
rujukan resepi :Kak
Along@HomeKreation-KitchenCorner
Bahan
1 cawan tepung gandum (Bai guna tepung kek)
2 sudu besar serbuk koko
1 cawan air
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1/2 cawan mentega tanpa garam
4 biji Telur
Caranya
1. Ayak tepung dan serbuk koko.
2. Panaskan bahan-bahan yang lain kecuali telur sehingga mentega cair.
Tutup api.
3. Masukkan campuran tepung sekali gus & kacau sehingga sebati.
4. Masukkan telur satu-persatu sambil di pukul. Pastikan adunan likat
dan boleh dipaipkan.
5. Masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle bintang dan paip di atas
dulang pembakar yang telah di alas dengan kertas parchment / kertas minyak yang
di gris.
6. Bakar 25 minit suhu 210C. Sejukkan.
7. Potong cream
puff di bahagian tengah, paipkan dengan coklat ganache atau nutella. Boleh
taburkan badam nib jika suka. Badam tersebut perlu dibakarkan terlebih dahulu
sebelum tabur pada coklat ganache tersebut.
Coklat Ganache
Bahan2
100ml double cream/
whipping cream
250gm coklat dicincang halus
1 sudu besar golden syrup
1 sudu teh paste vanilla
250gm coklat dicincang halus
1 sudu besar golden syrup
1 sudu teh paste vanilla
Caranya
Double boil cream jangan sampai
mendidih, tambah coklat & sedikit garam, kacau rata. Bila semua sudah cair
angkat dan sejukkan. Jadikan ia agak keras sikit supaya tak meleleh waktu paip ke dalam puff nanti.
Cubalah...PASTI JADI!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan