Celoteh

Teratak Manis Baizura

Rabu, 22 Oktober 2014

Roti Sarang Lebah


Assalamualaikum ..Selamat Petang.. 
 
 
         Sempena cuti Hari Deepavali…Bai sekeluarga hanya melepak di rumah, cuaca yang sedikit mendung dan sejuk itu membuatkan aku dan Suami malas nak keluar ke mana-mana. Macam  biasalah kalau cuti mulalah nak mereka-reka apa menu nak makan.. sambil ber whatsApp dengan adik-adik..tertengoklah kiriman juadah breakfast dan lunch mereka…adik Bai yang tinggal di Kuantan ni memang agak kencang jugalah bisnes bakerinya..roti sosej bercheese nye memang mengiurkan..katanya, malas nak nak masak tengahari, inilah sarapan inilah lunch diorang…hahaha..habis nasik goreng sardin tu makan kot celah mana..hahaha
        Dalam duk pikir apa menu nak masak untuk tengahari ni..tetiba encik suami offer masak lunch..tapi katanya..Cuma kari ikan kembung rampai terung, ikan goreng 2,3 ekor dengan sayur campur je la…  fuhh..Nikmat betui !! hmm abis Bai nak buat ape ekk…tetiba teringat roti sarang lebah yang tertangguh begitu lama akibat asyik terlupa beli 2,3 bahan-bahannye.. apa lagi, semasa encik abang busy masak di dapur, Bai pula busy mengatur bahan-bahan roti ni…alamak..yogurt pulak tak ade..mmm..timbullah idea nak derhaka pada resepi yang telah ku simpan begitu lama. Resepi ni Bai ambil dari FB Lydia Honey. Thanks ya!
        Mataku tertancap pada bekas mayonnaise dalam fridge..hmm inilah pengganti kepada yogurtku yang tertinggal di kedai…hehe…So..inilah hasilnya..
        Resepi Lydia Honey ni memang best. Mudah nak bikin. Lain kali Bai kena buat double. Sos butterscotchnye pun sedap!. U Oll boleh lah cuba..kalau tak ade yogurt bolehlah guna mayonnaise!..roti yang Bai buat ni sangat lembut..try la, in shaa Allah menjadi.  Jadi Bai sekeluarga minum petang dengan juadah roti sarang lebah ini bersama Teh O panas..sedap beb!
 

ROTI SARANG LEBAH a.k.a BEE HIVES MINI BUN
by Lydia Honey

Bahan-bahan:
·        2 cawan tepung gandum __ saya dah pernah guna tepung roti jugak
·        1/2 sudu teh dry yeast __ saya guna yis mauripan
·        1/4 sudu teh garam
·        1/2 sudu teh baking powder              
·        1 sudu besar gula pasir                         
·        1/4 cawan plain yogurt (suhu bilik) -_ Bai guna Mayonaise  
·        1/4 cawan minyak sun flower                 
·        1/2 cawan air suam                             
Bahan untuk hiasan(topping):                   
·  Almond Flakes                                 
·  Pumpkin Seeds                                         
. Bijan Hitam                                                  
·  Butterscotch                                              
Cara-caranya :
1.     Larutkan YIS + GULA + AIR SUAM sampai berbuih
2.    Di dalam mangkuk adunan, masukkan TEPUNG GANDUM + BAKING POWDER = saya ayak terlebih dahulu pastu letak GARAM & kacau sebati
3.     Masukkan CAMPURAN YIS YANG DAH BERBUIH & YOGURT ke dalam mangkuk adunan tadi. U all dah boleh uli sambil masukkan minyak sedikit demi sedikit.. ULI SEHINGGA ELASTIK.. Actually lagi lama uli lagi bagus, roti kita tu akan jadi lebih gebu..Bai uli guna mixer dalam 30minit (berhenti-henti sebab mixer panas) Bila dah puas uli, biarkan doh tu sehingga kembang 2 kali ganda dari doh asal
4.    Bila dah kembang bolehlah tumbuk2 doh tu bagi angin dia keluar
5.    Sapu minyak di tangan u all & ambik doh lepas tu u all genggam doh tu & akan keluarlah doh tu dari celah ibu jari & jari telunjuk kan... sebesar buah langsat..Ohya, dalam loyang tu, u all susun rapat. U all buat macam tu sampai habis, Bila dah penuh loyang tu dengan doh, u all biarkan hingga doh tu naik 2 kali ganda lagi sekali.. sapu Egg Wash dan u all letak la apa yang u all nak letak atas dia, badam & bijan hitam& pumpkin seeds.. tak nak letak apa2 pun boleh.. ikut citarasa masing2...  
6.    Bolehla u all bakar 180-200c api atas bawah 10-15 minit... ( Bai bakar 160’C 25 minit ) Bila dah siap bakar time tengah2 panas tu, terus curahkan BUTTERSCOTH SAUCE ke atas roti tersebut.!!
Bahan Sos Butterscotch :
. 1/2 cawan whipping cream _saya guna susu cair 
. 1/2 sudu teh esen vanilla
. 1/2 cawan brown sugar..  
. 25g butter & Secubit garam
CARA2 :
.. Cairkan BUTTER pastu masukkan BROWN SUGAR + garam=Kacau selalu hingga  gulanya cair & berbuih.
..Tuangkan WHIPPING CREAM secara perlahan2 sambil tangan terus   mengacau tau, kang hangus pulak
.. pastu MASUKKAN VANILLA... kacau sebati & sejukkan..!!              
Sapuan atas roti (egg wash) : 1 biji kening telur + susu segar   
                                               
 
                                 SELAMAT MENCUBA!!
 
 
 
 
 
 


 



Tiada ulasan: