Assalamualaikum..
Entri ni berkenaan
bunga buttercream yang di hiaskan atas coklat ganache. Banyak perkara yang
perlu kita ingat semasa menghias di permukaan kek yang bercoklat. Mengikut
pengalaman Bai sendiri, Kek yang dah bersalut coklat ganache tu perlu
dikeraskan dalam peti sejuk selama 2-3 jam ( ikut tahap sejuk fridge
masing-masing ye) kalau banyak barang dalam fridge maknanya sejuknya pasti
berkurang dan perlu tambah masa.
Oleh itu, kek yang
bersalut coklat ganach ini perlu disediakan awal-awal (kena ambil kira masa). Masa
untuk menghias dan hal-hal yang tidak diduga perlu kita ambil kira… dan Bunga
buttercream perlu diletakkan betul-betul supaya ia tidak meluncur menuruni ke
kaki kek apabila kek berada di luar kawasan sejuk. Sekiranya kek hendak di bawa
untuk jarak jauh, bunga buttercream perlu dibuat menggunakan kon biskut. Bunga lebih
kukuh dan kemas atas kek.
Satu kek ni Bai bawa
balik ke Perlis dan satu lagi balik ke Pulau Tuba,Langkawi. Alhamdulillah,
bunga tetap kukuh walaupun coklat ganache sedikit mencair .
Kek ni Bai bawa balik ke Perlis..masih dalam keadaan baik..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan