ASSALAMUALAIKUM…♥
Hujung minggu baru-baru ini Bai dan keluarga
tidak ke mana-mana. Menghabiskan waktu senggang dengan menonton tv dan membelek
himpunan resepi untuk mencari idea juadah iftar petang nanti.
Bai
masih belum memulakan projek biskut lagi kerana menunggu tempahan yang belum
tiba. Bai tutup tempahan pada 30hb Jun 2015 ni untuk ambil menyiapkan tempahan
dan yang lain-lain tu untuk tumpu kepada amalan di bulan Ramadhan..
Bai
geram betul dengan anak-anak Bai yang suka memesan roti gardenia untuk
makan-makan waktu pagi dan petang. Kita ni belilah yang bungkusan
jumbo..banyaklah kepingan rotinya. Rupanya tak bersentuh langsung sekeping pun
rotinya..eeeish..dah masuk bulan puasa lagilah tak mandang. Tengok tarikhnya
baru dua hari terlepas ‘due date’ nya ..hmm..masih boleh makan lagi, roti tak
ada kulapok lagi..
Bai turun
ke dapur untuk buat Puding Roti Bersos Kastad. Dapat banyak, bolehlah agihkan
kepada jiran-jiran kan. Jom tengok resepinya yang menjadi kegemaran keluarga
Bai.
PUDING ROTI BERSOS KASTAD
By Baizura
10 keping roti gardenia
1
tin susu sejat
2
cawan air
1
sdbesar esen vanilla
4
sdbesar gula kasar( ikut citarasa)
2
sdbesar tepung kastad
Margerin/butter
½
Cawan gula kasar
5
sdbesar air
Kismis,
coklat cip n ceri merah
Masakkan
gula dalam periuk hingga jadi karamel (api
kecil) dan kemudian tuangkan air dengan hati-hati. Kacau hingga larut, tuang
dalam loyang dan ketepikan
Sapukan
semua roti dengan margerin kemudian koyak-koyakkan roti kecil-kecil (atau
potong) dalam bekas kukus 9 x 11 inci. Tabur hiasan separuh.
Telur
dipukul sebati, tuang susu sejat 1 tin, gula, air dan tepung kastad serta
vanilla. Kacau sebati.
Tuang
atas roti tadi, biarkan kembang 10 minit. Tabur selebih hiasan tadi di atas roti.
Kukus
20 minit dengan api sederhana.
Bila
masak, sejukkan hingga suhu bilik dan kemudian sejukkan dalam fridge. Makan
sejuk-sejuk lagi sedap.
SOS
1
tin susu sejat/ 500ml susu segar
2
sdbesar tepung kastad
3
sdbesar gula kasar
Selamat
Mencuba..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan