Celoteh

Teratak Manis Baizura

Jumaat, 22 Januari 2016

Kek Coklat Rugged ~


Assalamualaikum..
 
 


Semalam Bai nak mencuba suatu perkara baharu iaitu Kek Coklat Rugged. Kek ni memang sangat terkenal sejak dua tahun kebelakangan ini. Cuma Bai saja yang terlepas ETS..hihi. Dalam blog  dan FB sahabat-sahabat Bai yang lain bukan main lagi asyik menayangkan kek yang boleh mengecurkan air liur.


 

          Walaupun rugged namun kek ni seksi bagi pandangan Bai. Sekali imbas tengok terus terliur. Kek ni sebenarnya memang agak senang nak bikin. Keknya Cuma kek coklat moist yang di curahkan krim keju dan coklat ganache dan hiaskan dengan parutan coklat serta buah strawberi dan lain-lain. Rasakan keenakan coklat moist dan krim keju yang bercampur dengan coklat ganache di dalam mulut dan tekak. Meletup-letup kelemakkannya..ermm..yummy!

          Kek coklat moist ni Bai buat dalam saiz 9 inci Loyang 4 segi. Dapat dalam 3 pek mini. Siapa yang teringin nak tempah yang tinggal berdekatan dengan area Batu Gajah, Tronoh dan Seri Iskandar boleh sahaja menghubungi Bai di nombor yang tertera di bawah. Yang rajin nak cuba jom tengok resepi  ini.



 

 


Rujukan : FB Jom Masak


 Bahan-bahan


- 2cwn tepung gandum
- 1sdteh baking powder                
- 1sdteh soda bikarbonat 
ayak bahan diatas

- 1cwn serbuk koko
- 1cwn gula perang
- 1cwn ssu pekat                                                                      
- 1cwn air panas**                                                     
- 1cwn air biasa*** - Bai gantikan dengan susu segar dutchlady
- 1cwn minyak masak  
**masak semua bahan atas api slow hingga larut. Bukan mendidih tau! hingga larut saja.

- 2 biji telur A
- 1sdteh esen vanila

cara cara
- pukul telur dengan whisk hingga berbuih
 (tak perlu guna mixer)..masukkan esen
- masukkan bahan yang dimasak...kacau sebati.
- masukkan tepung yang diayak sikit2...sambil kacau hingga larut
- tuang adunan dalam loyang 8" yg dah digris & dialas baking paper
- tutup loyang dengan aluminium foil atau apa saja untuk elak air dari menitik
- kukus sejam atau hingga masak dengan api sederhana
- tunggu sejuk sebelum dituang topping
 
 
Bai selalu gunakan resepi ni kalau nak buat kek coklat moist kukus. Menepati citarasa kami sekeluarga. Kek Coklat Rugged ni diberi nama mungkin untuk rebranding kek coklat moist dalam kata lain untuk mempelbagaikan perasa dan hiasan kek coklat ni. Jadi kek coklat moist akan tampil tidak membosankan para penggemarnya, Tahniah kepada penciptanya! Kreatif..
          Kek ini ramai peminat tegarnya. Tak jemu dirasa. Ia boleh dijadikan sebagai sumber jana pendapatan keluarga. Jom kita tengok pula resepi kek coklat rugged yang Bai kongsikan daripada blog secretgatden2u. Tapi Bai cuma ambil resepi krim keju dan coklat ganachenya sahaja. Resepi kek coklat moistnye Bai buat yang di atas. Terima kasih ye.
 
 
Topping coklat
 300g coklat dark compound - potong dadu
1/2 cawan susu cair
 Masak susu cair hingga betul2 panas atau naik buih2. then tutup api dan masukkan coklat yang dah dipotong dadu.
Krim Keju
 500g cream cheese
 
1/3 cawan butter/margerin
1/2 cawan susu pekat manis
Putar krim cheese dan butter hingga kembang. masukkan 1/2 cawan susu pekat manis. putar lagi hingga sebati.


yang ni baru lapisan pertama tau..
 
 
Cara lapis kek
Potong dua lapis kek dan ikut saiz pek yang kita nak guna
Lapis bawah layerkan dengan krim keju
Lapiskan dengan kek bahagian atas
Tuang topping coklat hingga meleleh turun
Hiaskan atas kek dengan buah strawberi dan parutan coklat compound
Macam-macam buah@coklat cip boleh jadi sebagai hiasan.


 
  
Untuk tempahan :~ wassup @ pm @ call 012-5980060
 
        
 
 
 
 
 
 
 

 

 


Tiada ulasan: