Assalamualaikum..
Semalam Bai nak mencuba suatu perkara baharu iaitu Kek Coklat Rugged. Kek ni memang sangat terkenal sejak dua tahun kebelakangan ini. Cuma Bai saja yang terlepas ETS..hihi. Dalam blog dan FB sahabat-sahabat Bai yang lain bukan main lagi asyik menayangkan kek yang boleh mengecurkan air liur.
Walaupun rugged namun kek ni seksi bagi pandangan Bai.
Sekali imbas tengok terus terliur. Kek ni sebenarnya memang agak senang nak
bikin. Keknya Cuma kek coklat moist yang di curahkan krim keju dan coklat
ganache dan hiaskan dengan parutan coklat serta buah strawberi dan lain-lain.
Rasakan keenakan coklat moist dan krim keju yang bercampur dengan coklat
ganache di dalam mulut dan tekak. Meletup-letup kelemakkannya..ermm..yummy!
Kek coklat moist ni Bai buat dalam saiz 9 inci Loyang 4
segi. Dapat dalam 3 pek mini. Siapa yang teringin nak tempah yang tinggal
berdekatan dengan area Batu Gajah, Tronoh dan Seri Iskandar boleh sahaja
menghubungi Bai di nombor yang tertera di bawah. Yang rajin nak cuba jom tengok
resepi ini.
Topping coklat
300g coklat dark compound - potong dadu
1/2 cawan susu cair
Masak susu cair hingga betul2 panas atau naik
buih2. then tutup api dan masukkan coklat yang dah dipotong dadu.
Krim Keju
500g cream cheese
1/3 cawan butter/margerin
1/2 cawan susu pekat manis
Putar krim cheese dan butter hingga kembang. masukkan 1/2 cawan
susu pekat manis. putar lagi hingga sebati.
Cara
lapis kek
Potong dua lapis kek dan ikut saiz pek yang kita nak guna
Lapis bawah layerkan dengan krim keju
Lapiskan dengan kek bahagian atas
Tuang topping coklat hingga meleleh turun
Hiaskan atas kek dengan buah strawberi dan
parutan coklat compound
Untuk tempahan :~ wassup @ pm @ call 012-5980060
Tiada ulasan:
Catat Ulasan