Assalamualaikum,
Bai
nak sembang pasal pokok Mulberi @ MulBerry hari ni.. Bai pernah ternampak
berkenaan pokok ini dari FB kawan tahun lepas. Katanya balik kampung dan menuai
buah beri. Hairan tengok rupa paras pokok dan buahnya. Tak pernah makan dan nampak
pun sebelum ni.. Nak jadi cerita, rupa-rupanya jiran sebelah rumah ada tanam
pokok ni untuk rawat darah tinggi. Daunnya dia buat ulam. Masa nak pindah
tempohari, dia pun bagilah sepokok dalam pasu siap berbuah dua tiga biji dah.
Bai
pun google la nak tahu pasal pokok ni. Hasil siasatan inilah yang Bai nak
kongsi bersama pembaca.
Mulberi (juga disebut Bebesaran) (Latin:
Morus) adalah termasuk genus tumbuhan dari keluarga Moraceae.
Ianya terdiri dari 10–16 spesies pohon Mulberi yang asli berasal dari kawasan
beriklim panas dan subtropika di benua Asia, Afrika dan Amerika
Latin. Namun kebanyakan dari spesies asli Mulberi berasal dari benua Asia.
Pokok Mulberi tumbuh dengan begitu cepat walaupun ianya ditanam hanya pada
mulanya sebagai anak benih. Namun selepas ia mengalami pertumbuhan pantas
(Rapidly growing), pertumbuhan pokok Mulberi biasanya akan mula menjadi lambat.
Tinggi pokok Mulberi jarang melebihi 10-15 meter. Daun pokok Mulberi
berurat jejala, bercuping dan menggergaji di bahagian tepi. Buah Mulberi merupakan
buah yang bernodul majmuk yang mampu mencapai kepanjangan 2-3 cm dan 1 cm meter
lebar, berwarna merah bila masih mudah dan ungu tua bila ranum, dan ia enak
dimakan segar.
Mulberi juga
terkenal akan penggunaan dedaunannya yang digunakan sebagai makanan ulat
sutera. Selain itu, andalas (Morus macroura), salah satu spesies
Mulberi, batangnya sering digunakan untuk dibuat parket lantai rumah atau
marbel kerana kuat dan keras. Daripada
Wikipedia, ensiklopedia bebas.
KHASIAT
BUAH MULBERRY IALAH :
1.
Pokok Mulberi adalah makanan utama ulat sutera terutama daunnya. Maka
disebabkan itulah jika di Malaysia, daun pokok Mulberi dikenali sebagai daun
ulat sutera atau besaram.
2. Buah Mulberi mengandungi asid sitrik, gula
dan vitamin C. Daun Mulberi pula mengandungi adenin, amilas, asid suksinik,
karotena dan kolin. Biji Mulberi mengandungi ureas.
3.
Kulit akar pokok mulberi mengandungi beta-amirin, minyak meruap, resinotanol
dan sitosterol.
4.
Bagi masyarakat di negara China, selain buahnya boleh dimakan segar atau dibuat
jem, terdapat juga kegunaan lain. Secara tradisionalnya, buah Mulberi telah
digunakan sebagai agen ubatan bagi memberi khasiat kepada yin dan darah,
memberi kebaikan kepada buah pinggang dan merawat masalah lemah, keletihan,
anemia dan masalah rambut beruban.
5.
Buah Mulberi turut digunakan untuk merawat masalah ketidak-bolehan mengawal
keluarnya air kencing, pening dan masalah sembelit warga tua.
6.
Buah yang telah dikeringkan juga boleh dijadikan sebagai pengganti raisin.
7.
Buah Mulberi juga dikatakan mampu memberi khasiat dan merangsang penghasilan
cecair badan. Mereka yang mengalami masalah kekurangan cecair, mulut mereka
anak kering dan lidah terasa panas. Elok juga mereka makan buah ini bagi
memberi khasiat dan menambahkan cecair badan.
8. Buah Mulberi ini juga sesuai kepada mereka
yang mempunyai masalah mata kering akibat keletihan mata dan akibat bekerja
dengan cara mengambil jus mulberi .
9.
Buah Mulberi juga mengandungi unsur-unsur khasiat seperti mineral dan vitamin.
Dikatakan dengan memakan buah Mulberi, mampu membantu menyembuhkan penyakit
kronik pada saluran pencernaan, merangsang rembesan cecair gastrik, menguatkan
kebolehan bagi mencerna dan menyerap, memperbaiki selera makan dan membuang
kembung perut dan sembelit.
10. Wanita yang mengalami simptom-simptom
seperti anemia, kepucatan, rasa , sukar untuk tidur dan jantung berdebar-debar
dengan kerap terutamanya selepas melahirkan bayi, bolehlah mengambil jus Mulberi
dengan kerap bagi mengurangkan simptom-simptom tersebut. Ubat kebas tangan dan
kaki.
11.
Daun Mulberi pula dikatakan boleh direbus dan digunakan sebagai ubat mencuci
mata yang merah dan bengkak. Daun yang telah kering pula dikatakan boleh
dicampur dengan air mendidih atau direbus. Air ini dikatakan boleh diminum
untuk tujuan membersihkan tubuh badan, merangsang peluh, ubat batuk, demam
panas dan selsema. Daun yang telah dipanaskan pula dikatakan boleh disapu
minyak dan dijadikan sebagai ubat tampal pada luka yang parah.
12.
Bagi mereka yang mengalami masalah gigitan atau sengatan serangga, daun yang
telah ditumbuk lumat boleh dijadikan sebagai ubat tampal pada bekas gigitan
atau sengatan serangga tersebut.
13. Jika mengalami masalah tangan atau kaki
yang , bolehlah mengambil getah daripada daun atau ranting Mulberi, kemudiannya
gosokkan pada bahagian yang kebas.
14. Akar pokok boleh direbus dan dijadikan
sebagai air minum bagi merawat asma, batuk, busung, melawaskan pembuangan air
kecil dan radang. Air rebusan kulit pokok mulberi pula dikatakan boleh diminum
untuk merawat sistem pernafasan, asma, batuk, bronchitis, busung, menyingkirkan
kahak dan hingus, tekanan darah tinggi, kebas tangan atau kaki.
15.
Ranting kering pokok mulberi pula dikatakan boleh direbus dan dijadikan sebagai
air minum bagi merawat demam panas dan mengatasi rasa sakit. Walaupun terdapat
pelbagai khasiat dan kebaikan Mulberi, namun perlulah mendapatkan nasihat
daripada pengamal perubatan bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari
kelak.
Banyakkan khasiatnya..Bai dah minta suami Bai tanam keliling rumah buat
pagar. Hari-hari anak Bai akan kutip buah beri untuk Bai simpan. Setakat ni Bai
nak simpan untuk buat jem. Teringin sungguh nak rasa jem buah Mulberi ni. Nanti
bila-bila Bai akan share cara nak buat jem buah beri ni. Setakat ni, Bai kumpul
dulu. Di bawah ni terdapat maklumat cara penyimpanan buah beri. Jom nengok..
Kalau nak petik buah beri yang dah matang, kita boleh tahu daripada warna
buah beri tersebut. Ia akan berwarna merah kehitaman, berkilat dan nampak banyak
air. Kalau buah berwarna hijau kemerah-merahan, buah belum cukup masak. Kalau
pokok kecil yang di tanam dalam pasu atau atas tanah, kita bolehlah petik
sendiri dengan tangan melainkan kalau ia pokok yang besar dalam 6-10 kaki kena
letakkan kain tarpan sekeliling pokok dah goncang bagi buah jatuh atasnya dan
tak rosak..( Bai tak pernah lagi tengok..hehe)
gambar ikhsan dari www.dishmaps.com
Kadang-kadang buah yang kita nak guna untuk buat jem tu tak cukup, ada yang
belum betul-betul masak pun kita terkutip, tak mengapa, kita boleh simpan buah
tu dulu hingga mencukupi dengan meletakkan buah beri dalam plastik kedap, susun
selapis, bimbang melekat dan penyek buah beri tu. Simpan dalam tempat beku
dalam peti ais. Tak payah basuh dulu, bimbang melecet pulak kulit buahnya. Bila nak
guna baru kita basuh. Cara ni buah beri boleh tahan selama 3 bulan.
Seeloknya kalau nak buat jem, selepas basuh buah tu sepintas lalu, buang
tangkai, terus masak dalam periuk untuk elakkan rasa dan zatnya berkurangan..
Kalau nak simpan buah beri dalam 2, 3 hari, boleh saja. Caranya sama,
simpan dalam beg plastik kedap udara. Kalau basuh dahulu, keringkan dulu dengan
kertas tisu dapur kalau tak nak basuh dulu, boleh terus simpan.
Bai ada terfikir nak buat pavlova menggunakan buah Mulberi ini jika
strawberi tiada. Mungkin Bai nak buat muffin Mulberi.. macam-macam boleh buat..itupun
jika buah cukup..hahaha..
Seperti yang dinyatakan sebelum ini,
mulberi dan daunnya boleh digunakan untuk membuat teh dan minuman lain. Cara
nak buat teh mulberi, daun mulberi ni kita kena jemur dulu bagi kering, lepas
tu kita tuang air panas.
Selain daripada itu, boleh juga buat
inti untuk pai yang sedap serta pelbagai pencuci mulut yang lazat. Daripada
semua beri yang wujud, mulberi mempunyai kandungan tertinggi antioksidan,
menjadikan ia makanan tambahan yang sihat tidak kira bagaimana kita menggunakan
buah beri ini.
Smoothie Mulberry rasa mewah. Kita
juga boleh menambah buah Mulberi ini ke dalam diet harian untuk memastikan
bahawa tahap kolesterol kita kekal stabil. Ia juga akan memastikan bahawa tubuh
kita mendapat semua nutrien penting yang
yang diperlukan untuk kekal sihat dan kuat.
Makan mulberi boleh membantu mencegah
pelbagai penyakit yang memberi kesan kepada hati, buah pinggang serta
paru-paru. Pakar mengesyorkan minum segelas jus mulberi segar setiap hari untuk
menyahtoksik badan.
Terdapat banyak cara yang berbeza
yang kita boleh gunakan beri ini dalam diet kita. Buah-buahan dan daun
mempunyai ciri-ciri yang bermanfaat yang boleh kita gunakan untuk meningkatkan
kesihatan secara keseluruhan. Jika kita sedang mencari cara semula jadi untuk
membersihkan badan, dapatkan kulit dan rambut yang sihat kuat bercahaya,
mulberi adalah pilihan terbaik.
Boleh je nak cari maklumat dar sini :
www.mulberimalaysia.blogspot.com
www.tanamsendiri.com
Memang bagus kalau kita ada beberapa
pokok mulberi ini di sekeliling rumah kita. Kalau tak dapat nak kumpul banyak
untuk buat segala yang di atas tu, kita boleh je terus makan 5,6 biji sekali
hadap sambil siram pokok ke, sapu halaman rumah ke.. sambil sembang-sembang
dengan jiran-jiran ke..boleh je..haha
Kebanyakan pokok mulberi di rumah Bai
ni ditanam melalui keratan batang yang matang. Ia lebih cepat tumbuh dan berbuah
melalui ranting yang dipangkas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan