Celoteh

Teratak Manis Baizura

Ahad, 17 Januari 2016

Kek Coklat Tanpa Telur, Susu & Butter


Assalamualaikum,

 




Bosan pulak cuti minggu kali ini. Agaknya tak boleh pergi jalan-jalan lihat dunia di luar sana. Maklumlah, gaji lambat lagi. Anak-anak dah bising, meluat duk rumah tak ke mana. Sambil diorang cuci kasut sekolah, Bai buatkan kek coklat tanpa telur tanpa butter tanpa susu…haa..pelikkan? Nak jek je hati anak-anak..huhu

Resepi ni Bai simpan kerana masa anak Bai si Humairah kecil dulu, dia tak boleh makan telur kerana ada alahan. Kalau dia makan telur yang diberi oleh pengasuhnya, Bai akan tau, sebab kepala dan kulitnya akan berkudis dalam 2,3 hari selepas itu. Dia punya takut, sampai nak makan di mana saja dia akan pastikan makanannya tiada telur. Tapi, Alhamdulillah, semakin besar, alahannya semakin kurang dan tiada langsung hingga kini.

Kesian Bai tengok masa dia kecil dulu, bila ada birthday party kawan-kawannya, dia takkan makan kek tersebut. Menelan air liur saja tengok orang lain makan sedap-sedap. Kebetulan pulak Humairah ni kaki makan. Kalau dia nak makan kek coklat, Bai akan buatkan untuknya guna resepi ini. Kalau pembaca ada mempunyai anak atau ahli keluarga yang alah telur, bolehlah ambik resepi ni.
 
 

Kek ni tidaklah cantik kejadiannya, tak naik gebu macam kek yang kita bakar yang lain. Lebih kurang macam kek coklat kukus lah Cuma lebih moist..rasa memang sedap tak mengecewakan..
 

 
 

KEK COKLAT TANPA TELUR, SUSU & BUTTER

Oleh : Teratak Manis Baizura

Bahan

2 cawan tepung naik sendiri

½ cawan serbuk coklat/koko

2 cawan gula ising

2 peket Nescafe 3 in 1

160 ml minyak jagung /minyak masak

2 suduteh esen vanilla

2 ½  cawan air panas

2 suduteh cuka makan

Secubit garam

 
 

Cara Membuatnya:

 

1.        Gris Loyang 7 inci atau 8 inci dengan minyak dan ayakkan sedikit tepung gandum rata keliling Loyang. Keluarkan lebihan tepung.

2.     Mula-mula ayak tepung dan serbuk koko dalam bekas besar. Masukkan Nescafe 3 in 1, garam dan gula ising. Gaul rata.

3.     Masukkan air panas.kacau dengan spatula atau whisk hingga sebati.

4.     Masukkan minyak  gaul hingga sebati, masukkan esen vanilla  dan masukkan cuka ..kacau rata.

5.     Masukkan ke dalam Loyang. Bakar dengan suhu 160’C selama 1 jam atau hingga masak. Test dengan lidi untuk tentukan kek dah masak atau belum ye.

6.     Jangan risau kalau kek retak kerana memang itulah kejadiannya. Bila masak, sejukkan sebentar dalam 5 minit dalam Loyang selepas itu keluarkan dari Loyang ..bolehlah sejukkan atas rak.




Bolehlah cuba..

 

 

         

         

 

Tiada ulasan: