Celoteh

Teratak Manis Baizura

Sabtu, 9 Januari 2016

Kek Oren Poppy Seed


Assalamualaikum,

 
 


         Tempahan pertama tahun ini, daripada seorang sahabat baik semasa belajar di ITM Shah Alam dulu untuk sahabat kami juga yang menyambut ulangtahun hari lahirnya. Terima kasih atas sokongan Jiha kat kakBai..


          Hasrat hatinya inginkan kek yang lembut dan gebu serta ada poppy seed. Bai faham keinginan orang ni. Risau jika tak dapat penuhi. Dalam hati tawakal saja. Mulut berkumat kamit berdoa agar dapat kek menjadi dan sedap di tekak orang. Sebenarnya Bai memang nak buat untuk makan sendiri..tapi kejap ingat kejap tak..bila ingat, tengah sibuk la pulak..bila lapang, tak teringin..huhu..Bekalan Poppy seed dah ada..tapi nak membuatnya tu asyik tertangguh.. Jadi poppy seed tu disimpan dalam bekas kedap saja. Beli dulu ingat nak buat biskut keju poppy seed namun tak kesampaian.

          Bai ambil resepi kek oren biji popi ni dari dapur Bonda Team..Terima Kasih ye ..tengok keknye memang mengancam. Namun begitu, Bai ada membuat sedikit tambahan dalam resepi ini. Hasil percubaan memang menjadi dengan jayanya hinggalah ada tempahan dari sahabat Bai ni.

          Sebenarnya biji popi ni jika dicampur dalam adunan kek, kek kita akan bertambah sedap. Bai memang akui, sebelum ni memang ada membuat kek oren dan lemon tetapi tak letak pun biji popi sebab tak teringat nak beli. Kek memang sedap juga dengan bau dan rasa tangy limau. Bila dah ada, saja letak biji popi nak bagi kek ada tekstur dan warna pada kek. Kek menjadi lebih harum seolah-oleh kita ada campurkan kekacang. Rasanya lemak-lemak dan harum semerbak satu rumah. Bila ada permintaan kek oren biji popi, Bai buatkanlah. Bukannya banyak pun Bai guna biji popi untuk sebiji kek, dalam 15 gram gitu. Bai pun tak suka sangat kalau kek oren jadi kehitaman akibat biji popi yang terlalu banyak dalam adunan kek. Bai suka kek oren Bai ini ada nampak  parutan kulit oren, warna kekuningan dan ada bintik-bintik dalam kek..sweet gituu..

 
          Sahabat-sahabat Bai tu sampai semalam tak habis-habis memuji kesedapan kek oren ni. Kompom repeat order lagi katanya. Alhamdulillah..
 
 
 
 
KEK MENTEGA OREN GEBU
Oleh: Resepi Bonda Team
diolah semula: Baizura TMB

 
Bahan

225g mentega @ marjerin

1 ½ cawan gula kastor - Bai letak 1 cawan

4 biji telur gred A – asingkan putih dan kuning telur

2 cawan tepung self raising( ayak)

2 biji oren diparut kulitnya

4 sudu besar jus oren yang diperah

15 g blue poppy seed – Bai tambah

Sedikit pewarna kuning @ oren- Bai tambah

1 suduteh esen oren- Bai tambah

Cara membuatnya

1.    Pukul mentega/marjerin dengan gula hingga kembang atau gula hancur. Masukkan parutan kulit oren. Pukul rata.

2.    Masukkan telur kuning satu persatu hingga habis.. pukul hingga gebu.

3.    Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit berselang seli dengan jus oren tadi. Gaul hingga rata dan ketepikan.

4.    Dalam bekas lain, pukul telur putih hingga kembang dan pekat. Kaupkan putih telur ke dalam adunan kek sambil digaul sehala hingga sebati. (jangan terlebih gaul)

5.    Tuangkan ke dalam Loyang yang telah digris dan dialas kertas pada dasar tin

6.    Bakar dalam oven yang telah dipanaskan 15minit..bakar kek pada suhu 175’C selama 40 minit. Bai guna api atas bawah 160C selama 50 minit.

7.    Sejukkan kek sebentar sebelum dikeluarkan dari Loyang.



 
Untuk tempahan hubungi 012-5980060
 

Tiada ulasan: