Celoteh

Teratak Manis Baizura

Ahad, 10 Mei 2015

Nasi Ayam Mak Baq


Assalamualaikum..
 

          Hari ini Hari Ibu…semalam anak-anak duk sibuk sokseksoksek sesama mereka..nak hadiah apa pada mama ye..agaknyalah..hehe

         Pagi-pagi selepas subuh, Bai siapkan sejenis biskut untuk dihantar ke Langkawi. Adik Ipar Bai sungguh-sungguh minta Bai buatkan biskut contoh untuk hari raya nanti.

         Dalam duk sibuk-sibuk tu terfikir nak masak apa tengahari ni sempena hari ibu sedunia ni..terus terfikir nak buat nasi ayam resepi Mak. Anak-anak memang suka makan nasik ayam ni. Bai memang selalu buat nasi ayam ni bila hari cuti atau jika ada keluarga atau sahabat datang berkunjung ke rumah Bai.

         Resepi ini Bai perturunkan di sini, untuk anak-anak Bai juga. Manalah tau kalau Bai dah tiada, bolehlah mereka buatkan untuk abahnya…

RESEPI NASI AYAM MAK BAQ

Bahan Sup

4 ketul bahagian paha atas dan bawah (kalau dipotong boleh dapat 6 ketul)

1 labu bawang besar        

4 ulas bawang putih -   dipotong kasar

½ inci Halia    

2 biji cengkih

2 biji bunga lawang

1-2 kulit kayu manis

1-2 biji kentang

Karot dan batang saderi   -   secukup rasa

Daun bawang & daun Sup

Garam secukupnya

 
Cara

 
Basuh Ayam hingga bersih dan toreh-toreh isi ayam supaya masak di dalam dan selepas itu rebus ayam bersama 2 jenis bawang tadi, cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis hingga ayam masak.

Angkat ayam dan letakkan dalam plastik berzip dan letak tepi dulu. Sebelum masukkan garam,karot, ubi dan saderi, asingkan air rebusan untuk nasi. Sementara itu Bai sediakan nasi pula..

 
Bahan Nasi Ayam

 
3- 4 pot beras

3-4 sudubesar margerin

2 biji cengkih

2 biji bunga lawang

1-2 kulit kayu manis

½ suduteh halba

½ labu bawang besar      

2-3 ulas bawang putih       -     dirincik halus

½ inci halia

Sedikit serbuk kunyit untuk warna

Air rebusan ayam secukupnya

Sedikit garam

 
Cara

Basuh beras dan toskan. Cairkan margerin di atas dapur gas untuk  tumiskan bawang halia, kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang dan halba hingga naik bau dan kekuninggan. Masukkan beras, goreng sebentar. Masukkan air rebusan ayam dan serbuk kunyit dan masakkan nasi atas dapur letrik..air rebusan tu kena sukat seperti nak masak nasi putih biasa. Jangan terlebih air, nanti nasi terlembik pulak. Dah masak, taburkan daun bawang & daun sup..wahh..terbau-bau kewangiannya…

Bahan Untuk Ayam

4 bahagian paha Ayam yang telah direbus

½ labu bawang besar

3 ulas bawang  putih                

½ inci halia

4-5 sudubesar kicap manis masin – agak-agak jer

3 sudu besar sos lada hitam

2 sudu besar sos tiram

 
Cara

 
Masukkan ayam, bawang dan semua perencah ke dalam beg plastik berzip dan goncang dan ramas-ramas sikit ayam supaya mesra dan rata. Peram dalam 10-20 minit gitu. Sementara itu Bai buat kuah cili pula..

 
Bahan Kuah Cili

 
3-4 biji cili merah besar - buang biji dan potong kasar

2-3 sudubesar cuka makan

4-5 ulas bawang putih

2 sudubesar gula – secukup rasa

Sedikit garam

Sedikit air rebusan ayam untuk blend

 
Blend semua hingga hancur dan rasakan  untuk secukup rasa, jika kurang boleh tambah lagi apa yang kurang. Bai suka masak main agak-agak jer..hehe.. pastu bolehlah gorengkan ayam macam biasa. Sekejap je tau untuk dapatkan warna perang di kulit ayam.

 
Bahan Sos Kicap

 
Bila dah gorengkan ayam tadi, kuah peraman ayam jangan dibuang. Tambahkan kicap lagi dan masakkan atas api sederhana hingga mendidih dan tapis kuah kicap tadi dan taburlah daun bawang & daun sup sebagai hiasan.

Bahan Hiasan dan Ulaman

1-2 biji tomato
1 biji timun
1 jambak salad @ butter lettuce
Daun Bawang dan daun Sup secukup rasa

Potong tomato dan timun ini dan bersihkan pelepah-pelepah sayur salad tadi dan susun atas pinggan ikut suka anda..daun bawang dan sup tadi boleh di potong halus untuk di tabur di atas nasi, sup dan ayam ..

 
  



          Bolehlah hidangkan di meja makan..wallah..berlari-lari anak kuda ..anak-anak Bai ke meja makan..jomlah try..

 
           Di sini Bai nak ambil kesempatan untuk mengucapkan selamat Hari Ibu untuk Mak Bai dan juga kepada semua ibu yang singgah ke dapur Teratak Manis Baizura ini ..

 
 
 
 

        

Tiada ulasan: