Assalamualaikum..
Apam
gula hangus ni sangat enak dimakan begitu sahaja, namun kalau nak makan dengan
kelapa parut pun boleh. Anak Bai yang no.dua ni memang suka makan apam ni. Katanya
macam kek je rasanya. Bila dah tahu kegemaran anak-anak ni, kita sebagai ibu
memang gembira nak buatkan untuk mereka yang tersayang.
Apam ni sangat mudah disediakan. Ikut
sahaja resepi dan cara-caranya in sha
Allah pasti menjadi. Kalau dulu, mak Bai selalu buatkan dalam loyang besar
lepas tu potong kecil-kecil. Bai memang tak suka makan dengan kelapa parut. Rasa
berhampas pula. Tapi arwah ayah dulu, memang suka makan dengan kelapa parut,
memang orang perak sejati..hehe..
Agaknya orang sebelah Perlis ni memang
tak berapa makan kuih yang berkelapa parut kecuali apam original dan kuih lopeh
tu..kalau di Perak ni lepat labu dan lepat pisang memang diletakkan kelapa sebagai inti. Tak jumpalah kalau di
Perlis..hihihi
Apam Gula Hangus ni Bai buat makan petang. Ianya sesuai dimakan semasa sarapan pagi dan juadah berbuka puasa.
Rujukan : Kak Zuraini Alias
Oleh : Baizura TMB
BAHAN BAHAN
2 biji telor
1 cawan gula
1 cawan air
1/2 cawan minyak
2 sudu besar marjerin
2 sudu susu pekat
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 1/2 cawan tepung gandum ayak bersama
CARA CARA
1. Masak gula hingga keemasan ( jadikan gula hangus ) dan tutup api dan campurkan dengan air 1 cawan, hati2 takut terpercik , pasang kembali api dan kacau hingga sebati dan sejukkan
2 biji telor
1 cawan gula
1 cawan air
1/2 cawan minyak
2 sudu besar marjerin
2 sudu susu pekat
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 1/2 cawan tepung gandum ayak bersama
CARA CARA
1. Masak gula hingga keemasan ( jadikan gula hangus ) dan tutup api dan campurkan dengan air 1 cawan, hati2 takut terpercik , pasang kembali api dan kacau hingga sebati dan sejukkan
2. Mixer telur,susu,minyak dan marjerin ..
mixer hingga adunan betul2 kembang dan putih..
3. Masukkan gula hangus , pastu masukkan
tepung dan soda yang diayak tadi, mixer hingga sebati
4. Masukkan ke dalam acuan papercup higga
penuh, baru apam akan tersembul gebu.
5.Panaskan kukusan hingga air mendidih dan
masukkan kuih apam.
6. Penutup kukus dibalut kain dan Kukus selama
15 minit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan