Celoteh

Teratak Manis Baizura

Sabtu, 15 Ogos 2015

Crepe Durian...


Assalamualaikum..

 


        Musim durian nak sampai ke penghujungnya..jenuh juga cari durian yang di jual di tepi-tepi jalan ke pekan Batu Gajah dan Seri Iskandar. Kadang-kadang ada, kadang-kadang bayang pun tak Nampak. Adapun yang dah layak dibuat tempoyak..huhu..

        Order ni pun secara tiba-tiba..ada orang mengandung yang sedang mengidam nak makan crepe durian...hmm tak dapat menolaklah..walaupun tahu akan bermasalah. Nak mencari pun susah, mau mahal buahnya tu kalau adapun..tapi kesianlah kalau orang tu tak dapat makan..takut kempunan ;(

        Resepi crepe durian ni macam-macam jenis ada. Ada yang guna tepung 4 jenis, 5 jenis..hmm..macam-macamlah.

      Resepi ni Bai tak ingat mana Bai dapat..lama simpan dalam fail buat koleksi. Tapi sejak dua tahun lepas, Bai rajin ambil tempahan buat crepe ni.

Resepi Crepe Durian

Bahan Bahan

20 gm tepung gandum
20 gm tepung ubi
10 gm tepung jagung
10 gm tepung kastard
1 biji telur
1 sudu kecil minyak masak
1 sudu besar gula halus
40 ml susu cair
150 ml air
kaler kuning lemon
perisa durian ~ pilihan

Cara Buat Kulit


1.Masukkan kesemua bahan dalam mangkuk , sebatikan dengan whisk dan tapis.

2.Lengserkan kuali dengan butter.

3.tuang dalam jag yang bermuncung supaya senang nak tuang. Tuang ke dalam kuali tak melekat (non stick) dan layangkan kuali agar ianye menebar dengan nipis. Masa Buat crepe senipis yang boleh.

4.Masak menggunakan api yang kecil.

Masak hingga crepe mengering dan terbalikkan supaya bahagian bawah crepe akan jadi bahagian dalam untuk letak inti. Biasanya bahagian atas akan jadi lebih licin dan sesuai jadi bahagian luar.


FILLING

1. 200 gm non dairy whipping cream ~ putar hingga kental.
2. Isi durian secukupnye.

 Di bawah ni ada bai tunjukkan cara-cara Bai buat lipatan crepe..

CARA MENGGULUNG.

Ambil sekeping crepe




 

 
 
 Letak filling ( whipping cream)
 Letak isi durian
 
 
 
 
 
 

Letak semula filling untuk tutup  isi durian. baru cantik sikit..
 
 
 
 
 
 

Gulung crepe dengan melipat tepi kiri dan kanan.



 
 
 
 
 
Lipat pulak bahagian atas dan bahagian bawah. Kemaskan. Selepas lipat, letak crepe dalam kertas cupkek untuk lapik bagi nampak menarik dan kemas.

 
 
 
 
 
 
 
 Tarra...jadilah macam ni..montel-montelkan...kena buat cepat-cepat sebab filling cepat cair.

       Bai suka simpan dalam freezer bagi beku. Kalau nak jual, masa nak deliver ..crepe nampak cantik jer dan tahan lama sebelum  customer dapat makan..elakkan pertindihan bimbang melekat dan crepe koyak pulak nanti. 
       Resepi ni biasanya Bai akan dapat dalam 8 - 10 crepe ikut saiz crepe yang kita tebarkanlah..durian pun agak-agaklah dalam beberapa ulas yer..


 
 



 

 

 

Tiada ulasan: