Assalamualaikum..
Asam pedas tumis ni
memang sangat terkenal di sebelah selatan tanah air. Bai cukup suka makan asam
pedas tumis ikan pari dan juga ikan parang walaupun Bai ni banyak duk belah
utara. Mak mentua kalau Bai buat asam pedas ni cukup berselera la..
Nak masak dia mudah
saja. Main agak-agak bahannya pun boleh..untuk yang baru nak belajar buat asam
pedas ni atau pun untuk pengetahuan anak-anak Bai kelak, asam pedas ni mudah
disediakan.
ASAM PEDAS TUMIS IKAN PARI
BY :
Baizura TMB
1@ 2
kuntum bunga kantan – di belah dua
10
tangkai daun kesum
10 sdbesar cili kisar*
1
labu bawang besar * *kisarkan
3
ulas bawang putih*
1 kg
ikan pari – potong sederhana besar
1
senduk Minyak masak
1
cawan air asam jawa
8-10
biji kacang bendi
1
liter air
Garam
& gula
- Bersihkan ikan pari dan toskan. Panaskan minyak.
- Tumiskan bawang dan cili yang dikisar hingga naik
minyaknya.
- Tuangkan air asam jawa dan air. Masukkan bendi ,
bunga kantan, daun kesom dan ikan.
- Masak hingga mendidih dan perasakan dengan garam
dan gula ikut cita rasa.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan