Celoteh

Teratak Manis Baizura

Selasa, 11 Ogos 2015

Muffin Neopolitan


Assalamualaikum..

      Open house kat pejabat di buat secara potluck. Masing-masing bawa juadah untuk dihidangkan. Takde la jemput ‘orang luar’ sangat cuma bomba, polis, klinik terdekat dan kontraktor-kontraktor yang terlibat dengan pejabat je..masing-masing bawa anak-anak, isteri dan suami ..meriah la juga.

        Bai tak buat menu yang renyah Cuma nasi impit kuah kacang je..dan juga sedikit muffin, tambah-tambah jer bagi banyak menu..hehe..

        Kali ni nak cerita pasal muffin yang Bai buatkan. Rupanya muffin ni tak begitu gebu sangat, Nampak macam bantat tapi sedap. Semua orang puji..bolehlah Bai share kan resepi ni. Bai dah lupa dari siapa yang Bai dah ambil ni..terlalu lama Bai simpan resepi ni, baru teringin nak buat..
 
 
 

MUFFIN NEOPOLITAN
by : Baizura

1. Panaskan ketuhar pada suhu 180'C dan alaskan loyang muffin dengan cupcakes liner.
2. Pukul mentega, gula halus dan esen vanila hingga putih dan sebati.
3. Masukkan telur sebiji-sebiji. Pukul lagi hingga kembang.
4. Perlahankan mesin, masukkan bancuhan susu pekat, putar perlahan hingga sebati, berhentikan mesin.
5. Masukkan campuran tepung gandum dan serbuk penaik, gaul sebati dengan senduk kayu @ spatula.
6. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Satu bahagian dicampur dengan strawberry emulco dan pewarna pink @ merah. Satu bahagian dicampur dengan coklat emulco dan satu bahagian lagi dicampur dengan oren sunquick (boleh juga dibiar begitu saja)
7. Sudukan setiap satu dengan saiz sudu kecil ke dalam cupcakes liner. Letakkan cip coklat 4 ~ 5 butir di atsnya. Pusingkan adunan dalam cupcakes liner dengan menggunakan cop stick bagi membentuk corak.
8. Bakar selama 20 ~ 25 minit.

Bahan-bahan:

375 gm tepung gandum*      

  2 sk serbuk penaik* (ayak bersama bahan bertanda*

250 gm mentega                

 200 gm gula halus            

 1 sk esen vanilla               

 3 biji telur                                 

  1 sk strawberry emulco  

 1 sk coklat emulco

 1 sk kordial oren sunquick

       
 2 titik pewarna merah atau pink

 

 60 gm coklat cip

210 ml bancuhan air dan 2 sd besar susu pekat manis (sederhana manisnya)

 Cara menyediakan:

 1. Panaskan ketuhar pada suhu 180'C dan alaskan loyang muffin dengan cupcakes liner.

 2. Pukul mentega, gula halus dan esen vanila hingga putih dan sebati.

 3. Masukkan telur sebiji-sebiji. Pukul lagi hingga kembang.

 4. Perlahankan mesin, masukkan bancuhan susu pekat, putar perlahan hingga sebati, berhentikan mesin.

 5. Masukkan campuran tepung gandum dan serbuk penaik, gaul sebati dengan senduk kayu @ spatula. 6. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Satu bahagian dicampur dengan strawberry emulco dan pewarna pink @ merah. Satu bahagian dicampur dengan coklat emulco dan satu bahagian lagi dicampur dengan oren sunquick (boleh juga dibiar begitu saja)
7. Sudukan setiap satu dengan saiz sudu kecil ke dalam cupcakes liner. Letakkan cip coklat 4 ~ 5 butir di atsnya. Pusingkan adunan dalam cupcakes liner dengan menggunakan cop stick bagi membentuk corak.
8. Bakar selama 20 ~ 25 minit.

6. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Satu bahagian dicampur dengan strawberry emulco dan pewarna pink @ merah. Satu bahagian dicampur dengan coklat emulco dan satu bahagian lagi dicampur dengan oren sunquick (boleh juga dibiar begitu saja)

 7. Masukkan dalam piping beg. Picit ke dalam cupcakes liner. Letakkan cip coklat 4 ~ 5 butir di atasnya. Pusingkan adunan dalam cupcakes liner dengan menggunakan cop stick @ batang sudu @ lidi pun boleh bagi membentuk corak.( Bai tak pusingkan adunan kek ni sebab malas )

 
 
 8. Bakar selama 20 ~ 25 minit.
 
 

        Bai paip sedikit saja dalam cupkek liner..biasalah open house ni kadang-kadang banyak orang ambil makanan yang diorang tak nak makan..ambik sebab takut habis takdan rasa..Bai buh sikit-sikit je..bimbang terjumpa di atas meja, di bawah kerusi..yang tak dimakan tapi dibuang..hmm..kecik ati ayam tau..haha

Jomla try..muffin ni comel jer…tapi kalau u oll  nak yang gebu dan lembut boleh guna resepi kek Neopolitan yang baru-baru ni Bai buat..

 




1. Panaskan ketuhar pada suhu 180'C dan alaskan loyang muffin dengan cupcakes liner.
2. Pukul mentega, gula halus dan esen vanila hingga putih dan sebati.
3. Masukkan telur sebiji-sebiji. Pukul lagi hingga kembang.
4. Perlahankan mesin, masukkan bancuhan susu pekat, putar perlahan hingga sebati, berhentikan mesin.
5. Masukkan campuran tepung gandum dan serbuk penaik, gaul sebati dengan senduk kayu @ spatula.
6. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Satu bahagian dicampur dengan strawberry emulco dan pewarna pink @ merah. Satu bahagian dicampur dengan coklat emulco dan satu bahagian lagi dicampur dengan oren sunquick (boleh juga dibiar begitu saja)
7. Sudukan setiap satu dengan saiz sudu kecil ke dalam cupcakes liner. Letakkan cip coklat 4 ~ 5 butir di atsnya. Pusingkan adunan dalam cupcakes liner dengan menggunakan cop stick bagi membentuk corak.
8. Bakar selama 20 ~ 25 minit.

 

        

 

Tiada ulasan: