Celoteh

Teratak Manis Baizura

Sabtu, 8 Ogos 2015

Kek Gula Hangus


Assalamualaikum..

 

        Hujung minggu ni Bai sekeluarga tidak ke mana-mana. Maklumlah, gaji pun di hujung tanduk. Kebetulan ada jiran yang buat open house, makan nasi tomato gulai kambing dan ayam masak merah. Jadi, Sabtu, hari ni kami memenuhi undangan tersebut dengan penuh kesyukuran. Murahlah Rezeki mereka sekeluarga.

        Memang terasa sejak akhir-akhir ini, perbelanjaan isi rumah menjadi lebih runcing dari tahun lepas. Sememangnya berhari raya di 2 buah kampung memang agak berat perbelanjaannya. Hendak balik kampung sebelah pihak, pihak yang lagi satu akan terasa. Jadi serba tak kena pulak. Dua-dua di belah Utara. Mmm…kena berbelanja dengan berhemah betul-betul pada masa akan datang supaya bila balik ke rumah masing-masing selepas beraya, kita tak akan mengalami sindrom kurang upaya kewangan keluarga. Bai paling takut kalau belanja sekolah anak dan minyak kereta tersangkut. Semoga Allah memberkati dan melimpahkan rezeki yang banyak kepada Bai sekeluarga dan juga muslimin dan muslimat di sekelilingnya.

        Sebenarnya, nilai matawang RM kita pun semakin jatuh. Mengikut pandangan ahli penganalisa dan pakar ekonomi , 1 US$ bersamaan RM 3.50 pada ketika ini. Nilai duit kita dah mengecil dan kita semakin hilang kuasa beli. Kalau nak tahu lebih lagi, bila kita berbelanja di sempadan Malaysia –Thai atau Singapura kita akan terasa rendahnya nilai matawang kita. Semoga zaman kegawatan ekonomi 1997 tidak akan berulang.

        Kadang kala memang stress jugak memikirkan tanggungan-tanggungan yang perlu dilunaskan. Namun apalah daya dan kudrat bila suami tidak dapat bekerja lagi  dan tinggal di rumah sudah hampir 4 tahun. Bai seorang yang bekerja menyara keluarga. Kalau nak ikutkan gaji memang tidak cukup nak menampung semua perbelanjaan namun, Alhamdulillah, ada  kemudahan di setiap kesulitan.


 
 
       Aduila..kalau bercakap tentang perkara ni memang stress..jom kita layan Kek Gula Hangus a.k.a Kek Sarang Lebah yang Bai buat untuk minum petang..stress, stress la jugak, tapi perut perlu diisi juga..dalam keadaan begini, syukur tidak terhingga bila masih boleh memasak dan makan sesuatu. Alhamdulillah..

 

        Resepi Kek Gula Hangus ini Bai ambil daripada dapur Kak Azlita Aziz. Nampak Mudah cara yang dikongsikan olehnya. Terima kasih ye Kak Ita. Lama juga dia menyepikan diri. Bai selalu mengintai dapurnya nak baca nukilannya, rindu dengan bebelannya tu..hehe 


Jomla buat, serius sedap!! Meh nengok resepi dan cara-cara buat kek ni supaya banyak lubang-lubang..Bai dah cuba, u oll bila lagi?hehe

RESEPI KEK GULA HANGUS
rujukan : Azlita Aziz
oleh: Baizura

Bahan-Bahan

1 1/4 cawan gula halus
1 cawan air panas
125gm butter
4 bj telur A
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat

1 sudu teh esen vanilla


Ikut cara kak Ita…

Mula-mula kita cairkan gula dahulu untuk menbuat gula hangus. Ratakan gula dan biarkan gula mencair dengan api yang perlahan. Jangan kacau sebab nanti ia berketul-ketul. Tapi pastikan api perlahan dan pastikan gula tidak hangus.



Bila gula dah cair barulah tuangkan air panas. Jika guna air panas dia kurang sedikit merecik berbanding air sejuk. Bila dah cair sejukkan, tunggu dia betul-betul sejuk dan mencapai suhu bilik.

 
Dalam bekas periuk kecil yang lain, cairkan mentega. Kemudian sejukkan juga hingga mencapai suhu bilik
 Bila mentega dan gula dah sejuk, barulah sediakan bahan yang lain.
Pecahkan telur dalam bekas dan kacau hingga telur cair dan rata, jangan pukul tau.. cuma kacau dengan senduk kayu hingga ia cair dan rata. Kemudian masukkan susu pekat. Susu ni juga biarkan ia pada suhu bilik ( bukan sejuk dari peti ais). Kemudian kacau rata perlahan aje. Bila dah rata, masukkan mentega cair, dan kacau rata perlahan juga. Tambahkan esen vanilla.
 
Kemudian ayakkan tepung dan soda
Kacau rata perlahan

Akhir sekali tuangkan gula hangus
Dan kacau rata


Tuangkan di dalam loyang 7x7 inc yang telah di lapik kertas pembakar dan di oleskan sedikit butter . Kemudian perap aduan ini 3 hingga 4 jam. Lagi lama perap lagi cantik lubang-lubangnya . Letak atas meja aje... dan biarkan selama 5 jam

 Bila dah 5 jam di perap barulah masukkan di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu 15 minit pada suhu 170C dengan hanya api bawah sahaja yang di on.

 Bakar selama 45 minit. 5 minit terakhir baru buka api atas dan bawah

 45 minit tu kek memang dah masak dah.. kalau tak masak lagi panaskan semula. Bila kek dah masak keluarkan dari oven dan letak atas redai.

 Tunggu kek sejuk sebelum di potong. (tapi Bai dah tak sabar nak tengok lubang-lubangnya tu, so Bai terus potong dan terus ngap masuk mulut.
 


 
 
 

 

 

Tiada ulasan: