Celoteh

Teratak Manis Baizura

Selasa, 19 Mei 2015

Bunga Chrysanthemum @ Kekwa Buttercream


Assalamualaikum..

 

         Pertama sekali Bai nak ucapkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga kepada kak Azlita Aziz di blognya Masam Masam Manis. Bai memang suka menjengah ke dapurnya yang memang cantik dan banyak menghasilkan kek-kek dan desert-desert yang molek, cantik dan lazat.

 
         Baru-baru ini kak Ita ade perturunkan ilmunya tentang tips membuat bunga kekwa @ chrysanthemum buttercream warna purple tu..awesome la kak Ita!! Bai pun nak mencuba juga membuat bunga kekwa kebetulan  ada kek yang dah assemble untuk dihiaskan. Namun taklah sekemas dan secantik sifu kita tu..hehe..bolehlah, ada juga rupa bunga kekwanya tu, Bai kena asahkan kemahiran lagi. Kata pepatah..’tak cuba belum tau’..’ practice makes better ‘.
 
 

         Di sini Bai juga nak mencatatkan pengalaman Bai sendiri untuk rujukan Bai sendiri dan juga anak-anak dan sahabat yang lain. Di bawah adalah resepi daripada kak Ita. Bai memang serasi dengan resepi ini jika nak buat bunga buttercream.
 
 
Resepi Buttercream untuk Bunga

Bahan

150 gm shortening
200 gm gula icing
perasa nenas atau strawberry yang tiada warna

 Cara-cara

Ayak gula icing. Satukan semua bahan dan pukul dengan speed perlahan hingga kental. Jangan pukul lama sangat nanti lembik. Lepas tu boleh bahagi-bahagikan untuk letak pewarna

 
         Kalau nak tahu krim dah ok, cuba ambil sikit dah tenyeh dengan jari untuk tahu buttercream dah halus untuk serap warna. Tapi jangan mix lama sangat, nanti lembik. Bai gunakan pewarna air. Untuk lebih cantik, lebih elok gunakan pewarna yang oil base.



Peralatan yang diperlukan:

Kertas minyak (baking sheet)- potong kecik2
Nozzle bunga kekwa no. 79 @ 80
Paku payung (nail) untuk bunga ros
Piping bag
Sarung tangan plastik
Buttercream secukupnya

 
Sediakan nozzle pada piping bag dan isi buttercream.

Calitkan sedikit buttercream pada nail untuk lekatkan kertas minyak alas untuk bunga.

 Buat bulatan untuk tanda besar mana saiz bunga kekwa yang kita nak  buat.

Mula menarik kelopak kekwa yang akan jadi bahagian bawah bunga. Masa tarik tu melengkung ke atas.

Buat lapisan ke dua hinggalah ke bahagian atas sekali.

Simpankan bunga kekwa dalam fridge. Senang kita nak letakkan atas kek nanti. Ini cara untuk orang yang belum pandai deko terus atas kek. Bai senang sekali dengan cara ni.

Kak Ita kata eloklah gunakan sarung tangan plastik untuk elakkan haba tangan kita mencairkan bunga yang beku semasa nak letak atas kek.

Kudup bunga kekwa tu Bai reka-reka je..sebenarnya ia atas kretiviti kita sendiri hasil pengamatan kita dengan flora dan fauna sekeliling kita.
   
  
Alhamdulillah.. Bai puas hatilah dengan hasilnya dengan ikut segala tips dari Kak Ita. Terima kasih Kak Ita.
 

Tiada ulasan: