Assalamualaikum..
Pagi-pagi selepas subuh, Bai siapkan
sejenis biskut untuk dihantar ke Langkawi. Adik Ipar Bai sungguh-sungguh minta
Bai buatkan biskut contoh untuk hari raya nanti.
Dalam duk sibuk-sibuk tu terfikir nak
masak apa tengahari ni sempena hari ibu sedunia ni..terus terfikir nak buat
nasi ayam resepi Mak. Anak-anak memang suka makan nasik ayam ni. Bai memang
selalu buat nasi ayam ni bila hari cuti atau jika ada keluarga atau sahabat datang
berkunjung ke rumah Bai.
Resepi ini Bai perturunkan di sini,
untuk anak-anak Bai juga. Manalah tau kalau Bai dah tiada, bolehlah mereka
buatkan untuk abahnya…
RESEPI NASI AYAM MAK BAQ
Bahan Sup
4
ketul bahagian paha atas dan bawah (kalau
dipotong boleh dapat 6 ketul)
1 labu bawang besar
4
ulas bawang putih - dipotong
kasar
½ inci Halia
2
biji cengkih
2
biji bunga lawang
1-2
kulit kayu manis
1-2
biji kentang
Karot dan batang saderi - secukup rasa
Daun
bawang & daun Sup
Garam
secukupnya
Cara
Basuh
Ayam hingga bersih dan toreh-toreh isi ayam supaya masak di dalam dan selepas
itu rebus ayam bersama 2 jenis bawang tadi, cengkih, bunga lawang dan kulit
kayu manis hingga ayam masak.
Angkat
ayam dan letakkan dalam plastik berzip dan letak tepi dulu. Sebelum masukkan garam,karot,
ubi dan saderi, asingkan air rebusan untuk nasi. Sementara itu Bai sediakan
nasi pula..
3-
4 pot beras
3-4
sudubesar margerin
2
biji cengkih
2
biji bunga lawang
1-2
kulit kayu manis
½ suduteh halba
½ labu bawang besar
2-3
ulas bawang putih - dirincik halus
½ inci halia
Sedikit
serbuk kunyit untuk warna
Air
rebusan ayam secukupnya
Sedikit
garam
Cara
Basuh beras dan toskan. Cairkan
margerin di atas dapur gas untuk tumiskan
bawang halia, kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang dan halba hingga naik bau
dan kekuninggan. Masukkan beras, goreng sebentar. Masukkan air rebusan ayam dan
serbuk kunyit dan masakkan nasi atas dapur letrik..air rebusan tu kena sukat seperti
nak masak nasi putih biasa. Jangan terlebih air, nanti nasi terlembik pulak. Dah
masak, taburkan daun bawang & daun sup..wahh..terbau-bau kewangiannya…
Bahan Untuk Ayam
4
bahagian paha Ayam yang telah direbus
½ labu bawang besar
3
ulas bawang putih
½ inci halia
4-5
sudubesar kicap manis masin – agak-agak
jer
3
sudu besar sos lada hitam
2
sudu besar sos tiram
Cara
Masukkan
ayam, bawang dan semua perencah ke dalam beg plastik berzip dan goncang dan
ramas-ramas sikit ayam supaya mesra dan rata. Peram dalam 10-20 minit gitu. Sementara
itu Bai buat kuah cili pula..
Bahan Kuah Cili
3-4
biji cili merah besar - buang biji
dan potong kasar
2-3
sudubesar cuka makan
4-5
ulas bawang putih
2
sudubesar gula – secukup rasa
Sedikit
garam
Sedikit
air rebusan ayam untuk blend
Blend
semua hingga hancur dan rasakan untuk
secukup rasa, jika kurang boleh tambah lagi apa yang kurang. Bai suka masak
main agak-agak jer..hehe.. pastu bolehlah gorengkan ayam macam biasa. Sekejap je
tau untuk dapatkan warna perang di kulit ayam.
Bahan Hiasan dan Ulaman
1-2 biji tomato
1 biji timun
1 jambak salad @ butter lettuce
Daun Bawang dan daun Sup secukup rasa
Potong tomato dan timun ini dan bersihkan pelepah-pelepah sayur salad tadi dan susun atas pinggan ikut suka anda..daun bawang dan sup tadi boleh di potong halus untuk di tabur di atas nasi, sup dan ayam ..
Bolehlah
hidangkan di meja makan..wallah..berlari-lari anak kuda ..anak-anak Bai ke meja
makan..jomlah try..
Di
sini Bai nak ambil kesempatan untuk mengucapkan selamat Hari Ibu untuk Mak Bai dan juga kepada semua ibu yang singgah ke dapur Teratak Manis Baizura ini ..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan