Assalamualaikum..
Hmm..hari-hari yang
memenatkan…di pejabat dan di rumah..rasa ingin saja Bai lari daripada kekalutan
ini. Kalaulah dapat bersantai di tempat dingin dan tenang..alangkah
bahagianya.. sebelum selesaikan apa yang membuatkan Bai stress.
Skon adalah merupakan
kudapan yang sangat sesuai dinikmati ketika sarapan pagi dan minum petang.
Tekstur skon ni seperti setengah biskut setengah kek setengah roti.. Bahagian
dalam skon agak lembut dan kering. Bahagian luarnya agak rangup dan sedikit
keras. Biasanya dalam bentuk bulat..namun mengikuti era kini, macam-macam jenis
bentuk boleh dihasilkan tanpa mengubah rasa dan struktur skon. Merupakan makanan
popular di Scotland, England dan Amerika.
Menurut Wikipedia sejarah
skon berasal dari Ireland, ia diperbuat daripada tepung gandum @ oat @ barli, gula, telur, mentega, susu dan
paling penting ialah agen penaik (baking powder). Makan panas-panas sangat digalakkan. Skon
sangat sesuai dimakan dengan jem, madu, krim dan mentega tenusu…owhh heavenly!!
Selain daripada bahan2 asas
tadi, bahan2 sampingan boleh juga dicampurkan sekali bagi menambahkan
keenakannya. Antaranya termasuklah kismis, kurma, almond, chip coklat, prune dan
sebagainya.
Jomlah cuba..memang sedap.
Wangi satu rumah baunya…♥
Bila
dah masak, Bai belah tengah skon dan sapukan dengan butter dan jem
strawberi…sarapan pagi itu terasa bagaikan berada di London pulak..huhu..terima
kasih abang Mat Gebu untuk resepi skon ini. Bai tak letak kismis. Jadi skon
asas saja..
RESEPI SKON
OLEH Che
Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA
:-)
100 gm mentega, dadu kecil dan
sejukkan
2 cawan tepung berserbuk penaik
(self-raising flour)
90 gram telur (guna 2 biji telur gred
B, kacau dan timbang)
100 ml susu segar (kurang lebih)
1 camca teh esen vanilla
1/4 cawan gula kastor
1/2 cawan raisin atau kismis hitam (
nk skon kosong xpayah letak )
Sedikit tepung untuk ditabur
Mentega dan jem pilihan anda untuk
dimakan bersama scones
CARA
MEMBUATNYA :-)
1.
Panaskan oven pada suhu 190C. Masukkan tepung, gula kastor dan mentega
sejuk dalam satu bekas, kemudian gaul ramas dengan hujung jari sehingga
mendapat teksture seakan2 serbuk roti. Tuangkan ke atas meja kerja, tambah
kismis hitam atau raisin dan gaul rata
2.
Buat lubang ditengah2 bancuhan. Masukkan telur dan esen vanilla, gaul
rata. Kemudian masuk susu segar sedikit demi sedikit sambil digaul hingga
menjadi doh yang lembut (jangan uli lama, setakat sebati sudah memadai). Tabur
sedikit tepung dan canai doh setebal 2 cm dan terap dengan acuan pilihan anda
(biasanya untuk scone, acuan yang digunakan jenis bulat dan bersaiz agak besar
kurang lebih 3 inci). Alih atas dulang pembakar. Buat hingga siap.
3.
Bancuh baki telur dengan sedikit susu segar, kemudian gliskan atas scone
tadi. Bakar hingga kuning keemasan dan permuakaan scone kelihatan merekah2.
Sejukkan hingga suam atas jaringan dan hidangkan bersama mentega dan jem pilihan anda..
Tip:- kalau boleh dapatkan acuan terap yang agak tajam supaya semasa menekan doh, ia tidak terpenyek ikut acuan tadi. Barulah skon Nampak cantik.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan