Assalamualaikum..
Semua tujuh biji mempelam sala yang ada…mulanya
nak mengkerubukan pelam tu tapi di rumah ni tak ada siapa yang gemar..nak beri
kawan-kawan, masing-masing di ulit cuti yang panjang..jadi, Bai terfikir nak
buat jeruk mempelam sala yang trendy pada masa kini.
Best jugak layan jeruk ni, taklah
berapa nak ngilu gigi makan benda masam macam ni..
Resepi
Jeruk Mempelam Sala
Bahan
4-5 Biji Buah Pelam Sala (sedang-sedang saiznya)
2 Cawan Gula Kasar
10 Biji Cili Padi ( Ikut kepedasan
masing-masing)
25-30 Biji Asam Boi
1 Biji Limau Nipis (hiris nipis)
1-2 sudu besar air kapur makan
Cara
1. Kupas kulit
buah pelam dan potong bentuk jejari ( ikut suka)
2. Basuh dan rendam
dengan air kapur selama 30 minit untuk rangupkan buah. Ini cara orang lama
untuk rangupkan buah yang dijerukkan. Mak Bai selalu buatkan jeruk bila tiba
musim mempelam.
3. Bilaskan buah
dengan air bersih dan toskan.
4. Gaulkan dengan
gula kasar, selepas itu hiris nipis-nipis cili padi dan gaulkan bersama asam
boi dan limau nipis tadi hingga serata buah.
5. Simpankan
dalam bekas bertutup dalam peti ais selama 5 jam sebelum dimakan sejuk.
6. Jangan di
tambah air tau kerana jeruk ni akan mengeluarkan airnya sendiri. Jeruk memang
tahan lama dan tetap rangup .
Kalau dulu mak Bai masak air garam hingga
suam. Buah mempelam dipotong dan direndam air kapur setengah jam, ditos dan dibilas buahnya. Selepas itu dituangkan
buah pelam berkulit ke dalam bekas yang berisi air garam suam dan direndam semalaman.
Keesokkannya, buah ditoskan dan digaul dengan gula kasar. Esok baru boleh
dimakan dengan segala rasa masam, masin dan manis yang cukup. Musim buah pelam
di Perlis memang berlambak-lambak buahnya. Orang yang rajin, boleh buat
macam-macam supaya buah pelam tidak terbazir sahaja. Ada yang buat acar buah campurkan
buah pelam, selain jeruk, keringkan buat halwa pelam dan sebagainya. Mak Bai salah
seorang yang kreatif dalam mencari duit tambahan untuk belanja Bai dan
adik-adik bersekolah. Jeruk ni Bai selalu pekkan dalam plastik dan jual pada
kawan-kawan sekolah.
Sekarang cara membuat jeruk semakin
mudah dan tahan lama. Tak begitu renyah dan senang buat jika ada semua
bahan-bahannya. Kalau dahulu, tak perlu guna bahan-bahan awet yang berbahaya. Cukup sekadar menggunakan gula dan garam dalam proses jeruk secara tradisional untuk seisi keluarga. Kalau ada buah mempelam muda di rumah anda, bolehlah mencuba resepi ini.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan